‘Hervatten relatie met Assad moreel uitgesloten’

De islamitische terreurbeweging IS is niet het grootste kwaad in Syrië – dat is Bashar al-Assad. Dat schrijft diplomaat, arabist en Midden-Oostenkenner Kurpershoek vandaag in de bijlage Opinie & Debat van deze krant. „Moreel is het uitgesloten om weer maatjes te worden met een van de grootste hedendaagse oorlogsmisdadigers. President Assad is de rehabilitatie voorbij”.

Kurpershoek was tot 1 januari van dit jaar speciaal gezant voor Syrië namens de Nederlandse regering.

Volgens Kurpershoek zal het IS-extremisme blijven groeien, zolang Assad president van Syrië is. „Met hem aan het roer is een toekomst voor Syrië als herenigd land onmogelijk”.

Kurpershoek kent Syrië goed. Hij was er werkzaam als diplomaat van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en rapporteerde jaren geleden vanuit Damascus over een opstand van de Moslimbroeders. Bij deze gebeurtenis werden duizenden mensen gedood door het bewind van Hafez al-Assad, vader van de huidige Syrische president.

Marcel Kurpershoek, die in augustus 2013 als gezant aan de slag ging voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, is opmerkelijk openhartig over de reactie op wat hij destijds over die opstand aan de autoriteiten rapporteerde: „Ik werd aangemaand me te concentreren op de Syrische rol in Libanon en een mogelijke Syrische deelname aan het vredesproces met Israël. Wat de dictator met zijn bevolking deed, boeide kennelijk minder”.