Flower sprouts

De ontdekking van een nieuw gerecht, zo vond de negentiende-eeuwse fijnproever Jean-Anthelme Brillat-Savarin, draagt meer bij tot het menselijk geluk dan de ontdekking van een nieuwe ster. Over de impact van de ontdekking van een nieuwe groente op ons universum, vind ik, moeten we ook niet te licht denken. Verandering van spijs doet immers eten. En alles wat kan helpen onze groenteconsumptie te verhogen, is mooi meegenomen.

Flower sprout is de naam van de nieuwe groente waarover ik het wilde hebben. Dit krullerige, groen-paarse minikooltje is hier nog maar sinds kort te koop en dus nog erg onbekend, maar daarin zal komend jaar verandering komen. In Groot-Brittannië zijn ze al een paar jaar een succes en inmiddels begint ook Amerika te wennen aan wat ze daar Brusselkale noemen.

Flower sprouts zijn een kruising tussen spruitjes en boerenkool. De smaak is mild koolachtig, op een frisse manier, en beslist minder bitter dan die van spruitjes. Ze hebben het zoete van boerenkool en zijn aangenaam knapperig. En, niet onbelangrijk, met hun paarse nerven en wufte donkergroene blad zien ze er heel aantrekkelijk uit.

Toen ik ze voor het eerst in handen had, kreeg ik onwillekeurig heimwee naar de tijd waarin ik winkeltje speelde, met een door mijn vader van spaanplaatjes in elkaar getimmerde negotie waarin ik allerlei etenswaren op poppenhuisformaat verkocht aan mijn Barbies. Het was lang voordat Albert Heijn mini’s uitdeelde, en dus moest je creatief zijn. Doperwten waren appels en van een luciferdoosje kon je een pak waspoeder maken. Wat zouden deze bloemspruiten er mooi bij hebben gelegen op mijn toonbank.

Op de website van de nieuwe groente (flower-sprout.com) valt te lezen dat hij een dubbele hoeveelheid vitamine B6 en vitamine E bevat. Dubbel ten opzichte waarvan staat er gek genoeg niet bij. Maar wetende dat zowel spruitjes als boerenkool reuzegezond zijn, zit het met die voedingswaarde vast wel goed. Belangrijker lijken mij de smaak en de toepassingsmogelijkheden. De beste manier om mensen meer groente te laten eten is volgens mij nog altijd niet door er maar op te blijven hameren dat het moet voor de gezondheid, maar dat het hartstikke lekker is.

Flower sprouts kun je koken of stomen of kort smoren in een klontje boter, maar rauw in een salade doen ze het ook leuk. Ik heb ze ook al een keer grof gehakt door een risotto geroerd. Maar misschien nog wel het lekkerst vind ik ze in een roerbakschotel. Daarin komt hun smaak en knapperigheid en hun frivole uiterlijk helemaal tot z’n recht.

Janneke Vreugdenhil