‘Duitse regering gelooft dat eurozone een Grexit overleeft’

In geval van nood is een ‘Grexit’, de Griekse uittreding uit de eurozone, voor de Duitse regering een optie. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van anonieme regeringsbronnen.

Merkel naast een robot op de Berlin Air Show in 2010.
Merkel naast een robot op de Berlin Air Show in 2010. Foto Reuters / Fabrizio Bensch

In geval van nood is een ‘Grexit’, de Griekse uittreding uit de eurozone, voor de Duitse regering bespreekbaar. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van anonieme regeringsbronnen.

Het besmettingsgevaar voor andere EU-landen zou zijn geweken nu landen als Portugal en Ierland zijn aangesterkt. Bovendien heeft de eurozone inmiddels het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM), het reddingsfonds van de eurozone en kunnen banken gered worden door de nieuwe bankenunie, zo verklaarde een anonieme bron binnen de Duitse regering aan Der Spiegel.

De Duitse regering wil geen reactie geven op de berichtgeving. Een Grexit was voor Berlijn tot nu toe onbespreekbaar. Er was grote vrees voor besmettingsgevaar: als één land de euro uit stapt, kunnen anderen dat ook. Daardoor kan er telkens existentiële paniek in landen uitbreken en een kapitaalvlucht (van spaarders en beleggers) in gang gezet worden.

Griekse verkiezingen risico voor euro

In Griekenland worden begin dit jaar vervroegde verkiezingen gehouden. Door de Europese miljardenleningen aan het land, en door de nieuwe onrust die Griekenland in de eurozone kan veroorzaken, heeft de hele Europese Unie belang bij de uitslag van de stembusgang. “Nieuwe verkiezingen zullen de akkoorden die wij hebben gesloten met de Griekse regering niet veranderen”, zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een reactie.

Als de radicaal-linkse partij Syriza straks de grootste Griekse politieke partij wordt, staan de hervormingen zoals die met het IMF en de EU zijn afgesproken onder druk. Partijleider Tsipras belooft kiezers namelijk dat deze afspraken worden opengebroken.


Lees ook in NRC Handelsblad:
Moment Griekse crisis kan bijna niet beroerder