De slag om London: de val van een Olympische springstal

Reportage van voormalig Studio Sport en NOS Journaal-presentatrice Annette van Trigt over de

ondergang van de Olympische springstal Eurocommerce. De stal was in het bezit van vele toppaarden en stond jarenlang garant voor grote successen in de internationale springsport. Daar kwam abrupt een einde aan toen de eigenaar Ger Visser sr. failliet ging. Vlak voor zijn persoonlijk en zakelijk faillissement onttrok de vastgoedmagnaat en gepassioneerde paardenliefhebber een van de kroonjuwelen aan zijn bedrijf: de succesvolle springstal Eurocommerce in Lochem. Al tien jaar hofleverancier van medailles op EK’s, WK’s en Olympische Spelen.

Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen haalde topruiter Gerco Schröder nog twee zilveren medailles met zijn springpaard London. Kort daarna wordt het paard van hem afgenomen.

Voor haar documentaire volgde Van Trigt twee jaar lang Schröder, Visser sr. en zijn schuldeiser de

Rabobank. De bank zag zo’n 300 miljoen in rook opgaan na de ondergang van Eurocommerce en probeert zoveel mogelijk geld terug te halen. De Olympische toppaarden, met als kopstuk London, worden onderdeel van de strijd. In het najaar van 2014 doet de rechter uitspraak over de toekomst van de paarden. Wat zal er met London (waarde: 10 miljoen euro) gebeuren?