Design uit de ijzerwinkel

Ontwerpers duiken de bouwmarkt in.

Gereedschap is niet bedoeld om mooi te zijn, alleen doelmatigheid telt. En dat op zich is al mooi genoeg. Voor designers zijn de ijzerwinkel en de bouwmarkt nu een inspiratiebron. Het anonieme ontwerp van allerlei alledaagse hulpjes is een aantrekkelijk uitgangspunt voor nieuw design met een nieuwe esthetiek.

Afgedankte fabriekslampen, koperen buizen op de muur en roestige krukjes doen hun intrede in het interieur, net als gereedschap en spullen met de sfeer van een werkplaats. Engelse sleutels, schroeven en moeren, loodgietersspullen en motoronderdelen staan model voor nieuwe ontwerpen, van kandelaars tot kapstokken.

Tegelijkertijd wordt design moeiteloos gemengd met ouderwetse pannensponzen, afwaskwasten, tuingereedschap en klassieke zakmessen. De hippe Parijse conceptstore Merci hing onlangs vol met looplampen boven een grote collectie gereedschap voor de knutselaar en de thuiskok. Nieuwe spullen, maar ook veel beproefde klassiekers, zoals de allereerste snelkookpan, aandoenlijk lomp en inmiddels vintage. Dit soort spullen, dikwijls met een nostalgische lading, hebben een plaats gekregen in hippe winkels en fabrikantencollecties.

Ook in meubels is de inspiratie uit de werkplaats zichtbaar, denk aan open stellingkasten en wandrekken, simpele schragentafels en keukentrapjes. En dan is er nog het gereedschapsbord. Toppunt van doelmatigheid, gemaakt van goedkoop gaatjesboard. Op zo’n bord hangt elk stuk gereedschap keurig op z’n eigen plekje aan een haakje. Trendy hobbyruimtes, huiskamers en keukens kunnen haast niet meer zonder.

Een mooie lofzang op huis-tuin-en-keukenhandigheden, zoals de push pin, het kabelbeugeltje en de wasknijper, komt van het Duitse designduo Llot Llov: zij maken deze dingen in een luxe versie van glanzend messing. Snoeren langs de muur timmeren was lang uit den boze, maar timmer ze vast met ‘gouden’ beugeltjes en het is een statement.

Marianne van Dodewaard