Contactapps brengen ons bij elkaar

Hoezo maakt de smartphone asociaal? Omhels een vreemde, met hulp van een app.

tekst Daan Borrel

Het grootste deel van hun digitale tijd spenderen mensen op hun smartphone of tablet, in de weer met hun apps. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse onderzoeksbureau Flurry. Doemdenkers voorspellen dat we hierdoor steeds minder contact hebben met echte mensen. Anderen verwachten juist dat we onze smartphone slim zullen gebruiken om de banden aan te halen. „Steeds meer mensen vinden een balans in online en offline”, zegt media-expert Corinne Keijzer, auteur van Facebook voor ondernemers. „Van online komen we namelijk niet meer af. In de toekomst gebruiken we daarom online tijd om offline contact te stimuleren. Er zullen dus ook meer apps komen om dit te organiseren.”

Een aantal apps heeft al als doel het contact tussen mensen te bevorderen. Maar maken ze echt socialer? Een kleine test.