Beste graphics van de week

Bubbels, fusies en knallers: de week in zes graphics

Een weekoverzicht aan de hand van de beste infographics op NRC Q

Pop jij champagne of “champagne”?

Bubbels zijn hot. Maar de echte champagne moet het afleggen tegen andere mousserende wijnen als prosecco en cava.

En dan is er nog een bubbel

Een ander soort bubbel is zichtbaar op de Amerikaanse beurs. De technologiebeurs Nasdaq nadert de 5.000 punten, net zoals in - en we weten de afloop - het jaar 2000. Forse investeringen door gevestigde techbedrijven stuwen de koersen omhoog. Gaat de bubbel dit jaar knappen?

Hoera! Litouwen krijgt de euro. En dat is goed nieuws

Litouwen is sinds de jaarwisseling het negentiende land met de euro. Wat moet het opleveren voor de Litouwers? Een betere relatie met het Westen en een economische impuls voor het steeds welvarender wordende land.

In de etalage

Fusies en overnames zijn uit. Afgelopen jaar was het aantal fusies en overnames het laagst sinds 2007. Daar kan volgend jaar verandering in komen. Bedrijven als Van Gansewinkel en de lichtdivisie van Philips staan in de etalage, brillenmaker Grandvision en TMG zetten mogelijk onderdelen in de verkoop.

Vuurwerkverkoop: knallend op de bankrekening

De vuurwerkverkoop leverde afgelopen jaarwisseling circa 65 miljoen euro op. Maar, de vele kritische geluiden van consumenten verminderen de populariteit, toch? Niet echt. De jaarlijkse verkoop is sinds 2012 gelijk gebleven, ondanks dat het aantal huishoudens dat vuurwerk kocht, daalde. Een kleinere groep die-hards koopt dus meer vuurwerk.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Een nieuw beursjaar betekent weer een frisse index. De grootste beursgraadmeters en de AEX schommelden fors in 2014. Hoe hebben ze het afgelopen jaar gepresteerd ten opzichte van nu? In onderstaande grafiek is de procentuele verschil van de koers ten opzichte van vrijdag 2 januari te zien: de AEX stond het afgelopen jaar veelal lager dan nu.

Een dip in de industrie. Door de dalende olieprijs lagen de afzetprijzen in de Nederlandse industriesector in november 3,7 procent lager dan een jaar eerder. Meldde het CBS.

Het maandelijkse conjunctuurbericht van het CBS was weinig positief: ondanks de aardige cijfers blijft het herstel broos.

  • Producentenvertrouwen:↑ (+1 punt)
  • Export:↑ (+5,3 procent t.o.v. oktober 2013)
  • Economische groei:↑ (0,1 procent in het derde kwartaal)