Belgische oud-premier Tindemans begraven

In de Belgische stad Edegem is vandaag de staatsbegrafenis gehouden van oud-premier Leo Tindemans. In de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek hebben zo’n achthonderd gasten een laatste groet gebracht aan de christendemocratische politicus, die vorige week vrijdag op 92-jarige leeftijd in zijn woning overleed.

De kist van oud-premier Leo Tindemans komt aan bij de kerk voor zijn staatsbegrafenis. Tindemans is 92 geworden.
De kist van oud-premier Leo Tindemans komt aan bij de kerk voor zijn staatsbegrafenis. Tindemans is 92 geworden. ANP / EPA / Stephanie Lecocq

In de Belgische stad Edegem is vandaag de staatsbegrafenis gehouden van oud-premier Leo Tindemans. In de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek hebben zo’n achthonderd gasten een laatste groet gebracht aan de christendemocratische politicus, die vorige week vrijdag op 92-jarige leeftijd in zijn woning overleed.

Bij de staatsbegrafenis waren veel politici aanwezig, onder meer van Tindemans’ partij CD&V, meldde de omroep VRT. Op de kist van Tindemans was de Belgische vlag gedrapeerd en tijdens de ceremonie werd het Belgische volkslied gespeeld. De dienst werd geleid door de Antwerpse bisschop Johan Bonny. Oud-voorzitter Herman van Rompuy van de Europese Raad hield een toespraak.

Tindemans was minister-president van twee regeringen, van april 1974 tot oktober 1978. Zijn laatste kabinet viel over het zogeheten Egmontpact, een route voor de Belgische staatshervorming die op veel verzet stuitte. Tindemans is na zijn premierschap ook Europarlementariër en minister van Buitenlandse Zaken geweest. (ANP)