Belgische gevangene mag volgende week euthanasie plegen

ANP / Roos Koole

De euthanasie van de Belgische gevangene Van den B. zal volgens de Belgische krant De Morgen volgende week plaatsvinden. Eerder werd al bekend dat het unieke verzoek van Van den B. na jaren procederen wordt ingewilligd.

De 51-jarige zedendelinquent zit al bijna dertig jaar vast in de gevangenis in Brugge. Hij heeft meerdere zedendelicten begaan en een vrouw vermoord. Van den B. zegt “ondraaglijk” psychisch te lijden onder zichzelf. Hij zegt “een gevaar voor de maatschappij” te zijn.

Van Den B. is de eerste Belgische gevangene die euthanasie mag plegen. Dat gebeurt komende week zondag met een dodelijke injectie in de ziekenboeg van de gevangenis in Brugge.

‘Doodswens gevolg van falend systeem’

Het bijzondere verzoek van Van den B. heeft in België tot debat geleid. Volgens experts is zijn doodswens een gevolg van een falend systeem. Van den B. vroeg meerdere malen om speciale zorg, maar die verzoeken leidden tot niets, omdat er in België een groot gebrek is aan professionele opvang voor psychiatrisch zieke geïnterneerden. Onze correspondent Tijn Sadée schreef in NRC Handelsblad:

De 50-jarige Van Den B., naar eigen zeggen „nog altijd worstelend met gevaarlijke seksuele fantasieën”, probeerde in 2011 een plaats te krijgen bij de Nederlandse Pompestichting, gespecialiseerd in zorg voor seksuele delinquenten. Hij was er welkom, maar de Belgische instanties lieten het niet toe waarna Van Den B.’s advocaat de Belgische staat dagvaardde. Zonder succes.

Minstens vijftien andere gedetineerden vroegen euthanasie aan

Minstens vijftien geïnterneerden in België hebben inmiddels ook euthanasie aangevraagd. De euthanasiewetgeving in België is ruim en kent, sinds dit jaar, geen leeftijdsgrens waardoor bijvoorbeeld aanvragen van wilsbekwame kinderen ook in behandeling worden genomen.

Lees in NRC Handelsblad: Schaamte in België om euthanasie tbs’er (€), door onze correspondent Tijn Sadée