Zeker 30 lichamen AirAsia geborgen

Indonesische militairen dragen twee kisten met de lichamen van twee geborgen slachtoffers van de ramp AirAsia vlucht 8501.
Indonesische militairen dragen twee kisten met de lichamen van twee geborgen slachtoffers van de ramp AirAsia vlucht 8501. Foto EPA / Made Nagi

Reddingswerkers hebben tot nu toe dertig lichamen geborgen van slachtoffers van het gecrashte vliegtuig van AirAsia. Vijf van hen zaten nog in hun stoel met hun riem om, meldt persbureau AP op gezag van een betrokken commandant.

De lichamen werden aangetroffen in de Javazee en zijn overgebracht naar een Indonesisch schip. Aan boord van vlucht 8501, die zondag op weg van Indonesië naar Singapore neerstortte, waren 162 mensen.

Slecht weer hindert de zoektocht naar lichamen en brokstukken. Aangenomen wordt dat een deel van het vliegtuig op de zeebodem ligt. Schepen met sonar en vliegtuigen met metaaldetectoren proberen het wrak op te sporen. Volgens de Singaporese krant The Straits Times heeft de Indonesische marine een object gezien, waarvan wordt gedacht dat het de staart van de Airbus is.

Dinsdag werden voor het eerst brokstukken en lichamen gesignaleerd. Gisteren werd het eerste lichaam van een slachtoffer geïdentificeerd.

Het toestel van AirAsia verdween zondag boven zee. Het is nog altijd onduidelijk wat de oorzaak van het ongeluk is. Mogelijk moet de crash aan slecht weer of aan een te steile klim worden toegeschreven. De zwarte dozen zijn nog zoek.