Winnaar: ‘Ik werk gewoon door’

Een straat met 23 procent minima in Amsterdam won gisteren de Postcode Loterij

Feest gisteren in postcodegebied 1107 LA. „Leuk dat de prijs niet in een villawijk valt.”
Feest gisteren in postcodegebied 1107 LA. „Leuk dat de prijs niet in een villawijk valt.” Foto Olivier Middendorp

„Klopt het dat het postcode 1107LA is? Dus ook dat huis daar?” Een jongeman wijst omhoog naar het huis van zijn schoonmoeder Gisla Thakoer (51) en kijkt vragend naar één van de medewerkers van de Postcode Loterij. Op de achtergrond klinkt een luide knal vuurwerk. „Rustig thuis wachten”, is de reactie.

Eigenlijk weten de prijswinnaars het dan al. Martijn Krabbé maakte net daarvoor in de tent op de parkeerplaats verderop de winnende postcode van de PostcodeKanjer bekend: 1107LA. En dat betekent dat zeven huishoudens in de Steenderenstraat in Amsterdam Zuidoost 21,85 miljoen euro mogen verdelen. De prijzen lopen uiteen van 1.958.965 tot 6.328.965 euro. Dinsdag wordt bekend wat de overige deelnemers in het postcodegebied 1107 krijgen. Dat zal ongeveer 6.000 euro per lot zijn. En dat in een wijk waar het aandeel minimahuishoudens ongeveer 23 procent is. „Leuk dat de prijs niet in een villawijk valt”, merkt een buurtbewoner op die zelf net buiten de prijzen valt.

De Steenderenstraat bestaat uit twee flatgebouwen van drie verdiepingen aan weerszijden van de straat, zowel koop- als huurhuizen. De grote prijzen zijn gevallen aan de oneven kant. Eén van de gelukkigen is Renate van Zalk (28). Ze woont sinds twee jaar in haar huis en speelt mee met één lot. Haar prijs: 1.958.965 miljoen euro. Renate is nog wat onwennig onder alle aandacht die ze ineens krijgt. „Maar ze begint al te wennen, normaal vindt ze dit vreselijk”, vertelt vader Andre van Zalk (59).

Wat Renate met het geld gaat doen, weet ze nog niet precies. „In ieder geval op vakantie en mijn ouders een keer lekker mee uit eten nemen”, vertelt ze. „Maar niet stoppen met werken. Ik zou niet weten wat ik dan met mijn tijd moet doen.” Haar ouders hebben er alle vertrouwen in dat ze het geld goed besteedt. Vader Andre: „Ze is accountant dus ze kan goed met geld omgaan.”

Toch verzorgt de Postcode Loterij voor alle prijswinnaars zowel emotionele als financiële begeleiding. Prijswinnaarbegeleider Bea Post staat de winnaars bij. Vooral voor praktische vragen als: hoe gaat het nu verder? En wat doe ik bijvoorbeeld met bedelbrieven? Maar ook om te voorkomen dat de winnaars het geld in één keer uitgeven. „Het is een heel bijzondere gebeurtenis in het leven van iemand. Er komt zoveel op de mensen af”, vertelt een woordvoerder. En dat blijkt ook wel als de grootste prijs van 6.328.965 euro aan een echtpaar wordt uitgereikt. Alle aandacht wordt hen even te veel en terwijl de toeschouwers zich in de tent opwarmen aan de warmtepalen, neemt Bea Post hen apart om uit te leggen wat er allemaal gebeurt.

Uiteindelijk krijgt ook Gisla Thakoer haar prijs uitgereikt: 2.109.655 euro. „Ik werk ontzettend hard om dit huis te kunnen aflossen”, vertelt ze emotioneel in haar woonkamer vol met familie. „Dit is gewoon geweldig.” Dat haar familie er is, is niet toevallig. Ze hoorde vanmorgen dat de prijs in haar wijk zou vallen en heeft toen haar familieleden, waarvan er veel ook in de buurt wonen, uitgenodigd. Gisla: „Vijfduizend of zesduizend is genoeg, dacht ik toen nog. Maar dit is niet te geloven, ik ga de cheque inlijsten.”