Wat weten we van je?

Wat je zelf aanlevert

Alles wat je zegt en doet op de site, in de app of in de Messenger-app, zien we en onthouden we – zelfs alles wat je typt en niet publiceert (toetsaanslagen). Je statusupdates, je privéberichten, wat je leuk vindt, wie je vrienden zijn, wie je tagt, je foto’s en waar je die gemaakt hebt, maar ook hoe lang je de app al open hebt staan en hoeveel batterij je telefoon nog heeft, hoeveel bereik je hebt, welke provider je hebt, wat je telefoonnummer is, et cetera. Op basis van gps-, bluetooth- en wifi-informatie weten we bovendien waar je bent. Het is onmogelijk om alles hier op te sommen, dus neem dit maar als stelregel: alles wat technisch mogelijk is en niet superillegaal, leggen we vast.

Wat anderen over jou aanleveren

Ook als je zelf niets met Facebook doet, kunnen we dingen over je te weten komen, door wat anderen over jou delen. Via foto’s waarin je getagd wordt bijvoorbeeld, of via gebruikers die hun hele adresboek uploaden terwijl jouw gegevens daarin staan.

Wat je koopt en hoe

Je kunt ook betalen op Facebook. Met de ‘koop’-knop die bedrijven bij hun advertenties kunnen zetten en sinds een paar maanden getest wordt, bijvoorbeeld. Of de ‘doneer’-knop voor bij berichten van non-profit-organisaties. Maar ook als je ‘goud’ koopt in het spel Candy Crush Saga om een level verder te komen. In al die gevallen onthouden we onder meer je creditcardnummer, hoeveel je betaalt en waar een eventuele bestelling naartoe verzonden wordt.

Wat je leuk vindt op websites of apps die onze diensten gebruiken

Klik je op een website op zo’n ‘vind ik leuk’-knop, dan weten we dus dat je die website bezocht hebt.

Wat je doet op WhatsApp en Instagram

Facebook is eigenaar van onder meer Instagram en WhatsApp. We verzamelen daarom ook gegevens over jou via die diensten – al doen we dat alleen als het in overeenstemming is met hun eigen voorwaarden. In de WhatsApp-voorwaarden staat bijvoorbeeld dat de inhoud van chatberichten niet wordt opgeslagen, maar metadata wel: wanneer ze verstuurd zijn en naar wie. Instagram heeft je naam en je foto’s, en weet waar je bent en hoe vaak je de app gebruikt. Dat zijn dingen die wij dus ook weten.