Wat je zelf kunt doen

Je betaalt Facebook niet, je komt vrijwillig, en je hebt dus niets te zeggen over wat Facebook met jouw gegevens doet. Wat kun je wel zelf bepalen?

Wat Facebook van je weet en met adverteerders deelt, daar heb je vrijwel geen controle over. Je bent immers geen klant, je bent het product. Wel kun je bepalen wat andere gebruikers van je te zien krijgen. Vier tips daarvoor.

1 Zie wat een vreemde ziet

Ga naar je profiel, klik op de drie puntjes rechtsonder in je omslagfoto en kies ‘weergeven als...’ Je ziet nu je ‘openbare’ pagina, dus dat wat iedereen kan zien. Je kunt ook voor elke vriend afzonderlijk zien hoe hij of zij je profiel ziet.

2 Doe aan tijdlijncontrole

Klik op dezelfde drie puntjes en kies ‘tijdlijninstellingen’. Zet de optie aan waarmee je berichten waarin vrienden jou hebben getagd eerst zelf controleert voordat ze op jouw tijdlijn verschijnen.

3 Kies bewust wie je berichten kunnen zien

Bij elke statusupdate kun je aangeven wie het kunnen zien. Kies niet ‘iedereen’, maar ‘vrienden’ of, in sommige gevallen nog beter, een selecte groep vrienden. Facebook onthoudt die instelling voor de volgende keer.

4 Denk na voor je reageert

Reageer je op de status van iemand anders, dan heeft jouw reactie dezelfde privacy-instellingen als het bericht van de originele plaatser. Is een bericht dus openbaar, dan is jouw reactie dat ook. Op een openbare Facebook-pagina, zoals die van een krant, een festival of een andere niet-persoon, zijn reacties altijd openbaar.