Voorspellingen uit Back to the Future II voor 2015: wat is uitgekomen?

Schermafbeelding YouTube

Back to the Future II voorspelde dat we in 2015 rondvliegende prullenbakken zouden hebben, fruit vanuit het plafond, zelfdrogende jassen en schoenen met zelf aantrekkende veters. Dat klinkt nog steeds als toekomstmuziek. Maar filmmaker Robert Zemeckis had in andere opzichten wel degelijk een vooruitziende blik.

In 1989 klonk 2015 nog als best ver weg. De jaren 80 waren een bloeitijd voor technische snufjes waardoor de verwachtingen over wat er straks allemaal nog meer zou worden uitgevonden, hooggespannen waren. De magnetron, de cd-rom en de autotelefoon werden uitgevonden, de pc begon zijn intrede te doen in huishoudens, waarop Tetris kon worden gespeeld. Fantaseren over andere hoogstandjes in de toekomst was voor filmmakers dan ook een dankbaar onderwerp.

Deel twee van de succesvolle filmtrilogie Back to the Future waarin uitvinder Doc (Cristopher Lloyd) en zijn vriend Marty (Michael J. Fox) naar het jaar 2015 reizen, bevat allerlei futuristische hebbedingen. Anno 2015 blijkt dat een aantal voorspellingen wat optimistisch waren, zoals tijdreizen nog niet is doorgebroken, maar niet alles was onzin.

1. Hydrator en fruit uit het plafond
De magnetron was nog maar net uitgevonden, en de krachtige opwarmcapaciteiten inspireerden Zemeckis blijkbaar tot het bedenken van de hydrator. Een minipizza wordt in de hydrator (van Black & Decker) tot normale proporties opgeblazen. Mocht het ooit nog bedacht worden: astronauten zullen de uitvinder in kwestie vast ook heel dankbaar zijn. Fruitmandjes komen in de film overigens op commando uit het plafond tevoorschijn; een leuke touch voor in de keuken, maar niet echt een must natuurlijk.

2. Tv-kanaal met programmeerbaar uitzicht
De dvd met het open haardvuur was jaren geleden al een hit, Back to the Future II gaat nog een stapje verder: een programmeerbaar tv-kanaal dat het uitzicht vanuit je raam bepaalt. Je kan natuurlijk ook gewoon een poster op je raam hangen of van dat behang met daarop een tropisch regenwoud, een onbewoond eiland of een wit zandstrand.

3. Videoconferencing
Bellen met beeld werd in 1989 in het bedrijfsleven wel al gebruikt, maar was voor consumenten nog geen massaproduct. Inmiddels is ‘ff Skypen’ voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld.

4. Vliegende auto’s op biobrandstof en/of kernfusie
In het eerste deel van Back to the Future kan de DeLorean, de auto aka tijdmachine waarmee Doc en Marty naar het verleden reizen alleen nog heel hard rijden en door de geluidsbarrière knallen. In het tweede deel kan de auto ineens vliegen, en hij rijdt op bier en bananenschillen en kernfusie.

Biobrandstoffen zijn nog volop in ontwikkeling, en voortdurend onderdeel van debat over de voor- en nadelen. Aan de mogelijkheid van kernfusie wordt door internationale wetenschappers al jaren gewerkt, maar voordat dit echt toepasbaar wordt, moeten we nog geduld hebben. De vliegende auto bestaat ondertussen sinds kort wel, al is het nog geen massaproduct. Aan de auto is door AeroMobil sinds 1989 gewerkt. 1989? Zou het bedrijf op de idee zijn gekomen door de film?

5. Hoverboard, hoverbelts

We hebben schoenen met wieltjes erin, hoovercrafts, zweeftreinen, jetpacks en het eerste hoverboard - zo eentje waar Marty de benen mee nam - er er sinds november dit jaar. Flyboarden en hoverboarden aangedreven door water is sinds kort ook een rage aan het worden. Het is weliswaar niet helemaal hetzelfde, maar niet minder spectaculair. De hoverbelt waaraan Doc ondersteboven hangt om te genezen van zijn rugpijn lijkt daarentegen wat minder comfortabel.

6. Sneakers met veters die zichzelf aantrekken.
In de categorie echt handige en nuttige zaken waar iedereen wat aan heeft: schoenen met veters die zichzelf strak trekken. Nooit meer je veters hoeven strikken, laat staan dat je er een diploma voor hoeft te halen! Nike kondigde vorig jaar aan dat de onderneming bezig was met de ontwikkeling van de technologie en dat de schoenen dit jaar op de markt zullen komen. We kunnen niet wachten.

7. Zelfdrogende kleding
Koelende kleding bestaat al, thermo-ondergoed hebben we, maar waar we - zeker in Nederland en met het oog op de klimaatontwikkeling - natuurlijk echt, maar dan ook echt behoefte aan hebben, is het zelfdrogende jack. Bring it on uitvinders!

Bekijk hier nog meer voorbeelden van voorspelde noviteiten in 1989:

Marketplace Tech besprak de film en de voorspellingen ook, luister het item hier: