Weer migrantenboot zonder bemanning naar Italië

Voor de kust van Zuid-Italië is vanochtend opnieuw een schip met vluchtelingen gered dat op zee was achtergelaten door de bemanning.

De Italiaanse kustwacht ging met een helikopter aan boord van een vrachtschip waarop zo’n 450 vluchtelingen bleken te zitten.

Het schip lag 65 kilometer voor de Zuid-Italiaanse kust en voer onder de vlag van Sierra Leone. Een schip van de IJslandse kustwacht, dat in de buurt voer, sleept het naar een Italiaanse haven.

Gisteren werd de Italiaanse kustwacht gealarmeerd dat het schip stuurloos ronddreef. De vluchtelingen op het schip zijn waarschijnlijk Syriërs. Volgens de Italiaanse kustwacht kwam dit schip uit Turkije.

Het is de tweede keer deze week dat een vrachtschip met vluchtelingen werd verlaten door de bemanning, vermoedelijk mensensmokkelaars, op zee. Woensdag nam de Italiaanse marine de controle over van een vrachtschip dat 760 illegale migranten aan boord had. Dit schip, dat onder Moldavische vlag voer, dreef stuurloos voor de kust van Puglia.

Mensensmokkelaars die migranten achterlaten op zee maken zich schuldig aan een „nieuwe mate van wreedheid”, vindt Frontex, de organisatie die de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt. (AP, DPA)