Verenigde Staten komen met nieuwe sancties tegen Noord-Korea

De poster van de film The Interview.
De poster van de film The Interview. Foto EPA / Justin Lane

President Obama komt met nieuwe economische sancties tegen Noord-Korea als reactie op de cyberaanval op Sony Pictures. De sancties treffen drie bedrijven en tien Noord-Koreaanse regeringsfunctionarissen, meldt het Witte Huis. Daartoe behoren personen die werken in Iran, Syrië, China, Rusland en Namibië.

De Verenigde Staten hebben Noord-Korea officieel beschuldigd van de Sony-hack. Sony werd doelwit van een cyberaanval nadat het bedrijf aankondigde de film The Interview uit te brengen; een film over het doden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Door de hack kwamen grote hoeveelheden gevoelige informatie op straat te liggen.

Noord-Korea ontkent betrokkenheid. Ook in de beveiligingswereld bestaan grote twijfels of de computerinbraak kan worden toegeschreven aan Noord-Korea. Na drie weken is er nog steeds geen hard bewijs.

Obama in een brief aan het Huis van Afgevaardigden en de Senaat:

“De sancties zijn niet gericht op de inwoners van Noord=Korea, maar op de activiteiten van de regering, die een bedreiging vormen voor de Verenigde Staten en andere landen.”

witte huis: dit is eerste stap

Eerder kwamen de Verenigde Staten al met sancties voor Noord-Korea vanwege het nucleaire programma in Pyongyang. Dit zijn de eerste sancties als reactie op de cyberaanval. Volgens het Witte Huis volgen er later meer. Sancties tegen Noord-Korea hebben doorgaans minder impact dan sancties tegen andere landen vanwege de geïsoleerde, kleinschalige economie van het land.

Lees ook op NRC Q: Ja, Sony is gehackt. Nee, dat is niet het begin van een cyberoorlog of The Interview brengt 15 miljoen dollar op