Uitgeverij laat landnaam Israël weg uit atlas voor schoolkinderen

Voorkant van de betreffende atlas.
Voorkant van de betreffende atlas. HarperCollins

Een atlas, speciaal ontwikkeld voor basisscholen in het Midden-Oosten. Dan denk je misschien aan extra uitleg over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, voorzien van historische kaarten. Of zoiets. Maar nee, dat is niet bepaald wat de Collins Primary Geography Atlas for the Middle East speciaal maakt.

Het kaartenboek van uitgeverij HarperCollins wordt op Amazon gepresenteerd als “de ideale atlas voor jonge aardrijkskundigen op de basisschool”. De inhoud is “speciaal ontworpen voor scholen in het Midden-Oosten” en de kaarten geven inzicht “in de regio en de problemen die er spelen”. Er is alleen één nogal groot probleem, ontdekten bijvoorbeeld alle mensen die hun kritiek achterlieten op amazon.co.uk: op de kaart van het Midden-Oosten ontbreekt de landnaam Israël. Zo schrijft ‘Sol Rosenberg’:

What a terrible atlas! It is incorrect and deceptive, showing only the west bank and leaving Israel off as if it doesn’t exist.

Dat ziet er zo uit:

Twitter avatar MailOnline Daily Mail Online HarperCollins apologises for ‘offensive’ omission of Israel from atlas http://t.co/TTmVcHCYFw http://t.co/tU06jWKZe4

Collins Bartholomew, het bedrijfsonderdeel van HarperCollins dat gespecialiseerd is in kaarten, zou tegenover het katholieke weekblad The Tablet hebben gezegd dat het land letterlijk van de kaart werd geveegd onder druk van klanten in Golfstaten.

De uitgeverij, die eigendom is van Rupert Murdochs mediaconglomeraat News Corp, heeft inmiddels haar verontschuldigingen aangeboden. Het boek wordt uit de handel gehaald en vernietigd.