Stationschaos, camerageklooi en een aai over de bol

De groep van 2015.
De groep van 2015. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Het vijftiende seizoen van Wie is de Mol? is begonnen. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespreken net als vorig jaar elke week na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat- en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De eerste aflevering van Wie is de Mol? 2015, van gisteravond, was de best bekeken openingsaflevering ooit. Er keken bijna 2,5 miljoen mensen.

Peter: Frank! You there?

Frank: Ga je me geloven als ik zeg dat ik net wilde beginnen met praten en toen ‘Peter is aan het typen’ zag?

Peter: We voelen elkaar al goed aan. En? Was dit de ongewoon spannende, alles overhoop gooiende openingsaflevering die ons een beetje beloofd was?

Frank: We zijn het inderdaad niet verleerd. Nou, laat ik beginnen met zeggen dat het wel een heel chaotische aflevering was. Een waarbij ik het gevoel had dat het volume van mijn tv op standje bejaardentehuis moest en ik boven op het scherm moest zitten. Er gebeurde heel erg veel. Maar om meteen wat kritiek te leveren: heel veel van die chaos kwam wel heel gemaakt over.

Peter: Voorbeeld?

Frank: Nou, kijk: vooraf werd deze aflevering heel erg gehypet. Art bijvoorbeeld die bij elke gelegenheid herhaalde dat we hier een “heel andere, aanvallende Mol kregen” die “vanaf het begin actief was”. Maar ik vind brieven op twee kamers met kandidatenduo’s laten bezorgen niet echt getuigen van geweldig ge-Mol per se, maar meer van een keuze van de makers.

Peter: Ja, dat ervoer ik ook niet zo. Maar wie was dan wel de aanvallende mol? Alleen Ajouad komt daarvoor in aanmerking, zou ik zeggen.

Frank: Nou ja, je zou Ajouad de aanvallende Mol kunnen noemen, ja. Hij was duidelijk verdacht en geniepig bezig. Bij die eerste opdracht op het treinstation, waar hij op bijna telepathische manier meteen de persoon met vrijstellingen ziet, om vervolgens ook kenbaar te maken dat hij ze heeft gevonden. Bij de opdracht in het verlaten politiebureau kon hij heerlijk zijn gang gaan, zo leek het. En duidelijk zichtbaar in beeld. Wat hem normaal juist niet verdacht maakt. Maar gezien die hype: misschien wil hij juist dat iedereen het ziet en dat mensen hem daardoor niet verdenken.

Peter: Precies. Hij struikelt binnen vijf seconden na de start van het spel over twee vrijstellingen, stapt er oenig mee naar Art, trapt zichtbaar camera’s omver bij die tweede opdracht en kijkt bij het rode scherm van Pieter chill de andere kant op.

Twitter avatar Sieme Sieme Gerrijts Spannende eerste aflevering. De Mol kijkt bij bekendmaking van het rode scherm de andere kant op…. #widm #toeval http://t.co/pGF9zG6x33

Frank: Ja, haha, dat zag ik ook.

Peter: Of hij speelt het inderdaad erg anders en daarom erg slim, of hij kent de spelregels gewoon nog niet zo goed. Alsof je met iemand gaat pokeren die meteen twee azen laat zien: ‘Is dit goed? Dit is best goed, zeker?’

Frank: Hahaha.

Peter: Oké, aanwijzingen had je het over.

Frank: Ja, ja. Er was weer eens iemand (nacht)blind - Evelien of Margriet volgens mij. EN WAT IS EEN MOL? Niet serieus, hè? Maar deze hint komt nog vaker terug dan de vergelijking van WIDM met een schoolreisje. En wat te denken van het shirt van Chris, waar je als je precíes de juiste vouw hebt zowaar ‘Mol’ kunt lezen. Hij zal zelf niet eens weten dat dit mogelijk is. Of de nagels van Carolina, die groen zouden zijn? Want de Mol ziet altijd een groen scherm, want valt niet af?

Er staat ‘Mo’ van ‘Alamo’, maar je ziet wat je wilt zien.

Peter: Dat is inderdaad een rijtje vergezochte hints.

Frank: Dank u. Ik heb wel wat betere misschien? Wat ‘dichter bij huis’.

Peter: Kom maar op.

Frank: Oké. Daarna mag jij. Dit zijn die kriebels “van mijn tenen (raar Pokémongeluidje) tot aan mijn kruintje” , zoals Evelien het zou zeggen. Nou ja, de afleveringstitel. We weten dat daar eigenlijk elk jaar hints in gevonden kunnen worden. Vandaag was het ‘lezen en schrijven’. Ik zag hem zelf niet, maar las de suggestie dat dit op Margriet zou kunnen duiden die een van die Molbriefjes las en daarna in haar intro begon over het schrijven van haar boek. Of schrijven in het algemeen eigenlijk. In die introfilmpjes, waar je iets ziet van hun werk, zat er bij haar mogelijk ook een hint, zoals er die bij Susan vorig jaar ook zat. “Mensen op het verkeerde been zetten”.

Het kruintje van Evelien. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Peter: Ah, oké. En ze schijnt afgaande op het socialmediagebruik ook lang afwezig te zijn geweest in de opnameperiode.

Frank: Ja, dat las ik ook. De analyse kwam in ieder geval wat betreft Pieter al uit - “die kon toch geen Mol zijn als zijn vrouw bijna zou bevallen”. Hij vloog er vandaag natuurlijk uit. Maar goed, kom jij eens op met je aanwijzingen, ik ben benieuwd.

Peter: Ik weet - net als vorig jaar - na één aflevering nog erg weinig. Wat ik wel kan zeggen: dat met die twee jokers in een laatje in een hotelkamer was gek, maar wat mij betreft niet verdacht gek. Victor zag die dingen niet, of zei van niet, maar ik zou niet weten waarom je dat een mol maakt. Hoogstens een matige roomie. En Margriet lijkt me een lastig karakter hebben als mol. Je moet ook onzichtbaar kunnen zijn en zij kiest al snel de voorgrond.

Frank: Maar goed: we zijn een aanvallende Mol beloofd.

Peter: Ja, dat is waar. Daarop aanhakend: ik weiger vooralsnog Ajouad echt te verdenken. Die is gewoon als een jonge hond door deze aflevering gehold, misschien nog een beetje onbekend met de mores van het spel.

Frank: Baby-olifant in de porseleinkast.

Peter: Zijn vrienden hebben natuurlijk gezegd: gast, je moet wel een beetje gaan lopen kloten. Oh nee, hij mag het maar tegen één iemand zeggen hè? Dat-ie meedoet.

Frank: Hahaha, dan heeft-ie één heel goed opjuttende vriend. Ook goed. Die misschien zelf het liefst had meegedaan.

Peter: Zoiets.

Frank: Wat vond je verder van de aflevering? Van de opdrachten, de locatie, de mensen? Eerste keer is altijd weer enorm aftasten. Ik vond dat we hier nog niet echt met een lekker hecht groepje te maken hebben.

Peter: Nee, dat wilde ik nog zeggen. 0 euro in de pot is beroerd weinig, maar in de eerste aflevering is dat heel vaak de conclusie: we zijn een chaotische, slecht samenwerkende groep’. Dat wordt straks wel beter.

Frank: Al is, wederom van tevoren, gezegd dat dit een clubje met tweetallen is. “Met alle gevolgen vandien”. Geen kampvuur-, Koombaya-groepje.

Peter: De spelletjes: vintage Wie is de Mol?. Vooral die tweede was bijna een karikatuur op een Wie is de Mol-opdracht: oude fabriek, beeldschermen, een control room, porto’s.

Frank: En die eerste: het zou me niet verbazen als ze een volgend seizoen met z’n allen daadwerkelijk naar een speld in een hooiberg gaan zoeken.

Peter: Dan krijgen ze wel eerst een foto van de speld.

Frank: Haha, “deze speld heeft twee vrijstellingen bij zich”.

Peter: Overigens, wat dacht jij van Ajouads verklaring tegenover Chris? Eerst hem een vrijstelling beloven, dan zeggen dat iemand anders hem erop gewezen heeft?

Frank: Ja, ik kan daar he-le-maal niets mee. Dat was ook een van die dingen die het iets gemaakts gaf. Of hij had echt niets beters.

Peter: Dat gehandjeklap (en zelfs een aai over Chris’ bol!) op het station had iets van: fijn, ik heb een vriendje gemaakt. Later lijkt hij te hebben gedacht: wacht, ik ben hier helemaal niet om vrienden te maken, ik wil winnen.

‘Chris, Jij mag mijn vrijstelling hebben. Denk ik.’ Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol?

Frank: Die vertrouwensvriend had hem in de tussentijd nog even gebeld: nee, kerel, man, moet je niet doen! Lekker zelf houden, joh!

Peter: Ik kom net dit nog tegen. Beelden die blijkbaar online na ‘Moltalk’ nog (per ongeluk?) uitgezonden werden. Lijkt erop dat dit na een succesvol verlopen opdracht is, en dat Margriet inderdaad penningmeester gaat worden.

Update: vanochtend waren de beelden verwijderd “door de gebruiker”. We zullen dus even kort beschrijven wat er in die paar seconden te zien was: je ziet zes kandidaten uit een kamer lopen met geld in hun handen. Je kunt uit de beelden opmaken dat Margriet de penningmeester is geworden.

Frank: Wat apart. Zou het wel uit een aflevering van binnenkort zijn? Of misschien al veel verder? En dat dit al het geld is? Kon niet echt zien hoeveel het was.

Peter: Ik zie minstens zes deelnemers.

Frank: Ja, dat is waar. Oh, en we kunnen vanaf dit jaar in de Mollenboekjes van kandidaten kijken?

Peter: “Voordat we gingen eten smoezen Aj + Chris”

Frank: Haha, ik lees in een van die boekjes: ‘A’ (Ajouad) : “te veel ego”. We hebben het ook alleen maar over A. Wie staan er nog meer op de radar eigenlijk? Op welke manier dan ook.

Peter: Nou, we noemden er toch al een paar. Margriet, Chris.

Frank: Ja, dat is waar. Ik vind dus Marlijn ook verdacht, vond ik al voordat het programma begon, maar zou je echt niet kunnen uitleggen waarom.

Peter: Misschien moeten we het daar voor deze week bij laten. Het was een chaos, er zijn meerdere mensen half verdacht, er gaat gelukkig in een toekomstige aflevering wél geld verdiend worden, en Marlijn staat op Franks lijstje.

Frank: Ja, én, én: Art ‘zout in de wonden’ Rooijakkers kan best wel gemeen zijn. Wilde ik nog even kwijt. “Pieter, je wint de Slimste Mens, en je gaat hier meteen uit!” Zo van: “Ik won het ook én ik won dit programma. Pak aan. Met je bril.”

Peter: Toch niet zo slim hè, Pietertje.

Frank: Zoals mijn vader ooit lachend aan de telefoon zei nadat ik de eerste keer was gezakt voor mijn theorie-examen: hahaha, je doet universiteit. Kant noch wal, pap, kant noch wal. Goed - moet ik je nog vragen op wie je zit, Zantingh? Tot slot?

Peter: Chris Zegers. Jij?

Frank: Zo. Gewoon meteen. Hoppa. Ik kijk nu vooral naar Marlijn, Margriet, Ajouad en toch ook maar Chris. Maar ik vertrouw mezelf ook niet, zoals Pieter in de aflevering zei. Het was me allemaal even veel te chaotisch.

Peter: Goed - volgende week verder.