Slechts een op de vijf OV-chipkaarten wekelijks gebruikt

Slechts een klein deel van de actieve OV-chipkaarten wordt wekelijks gebruikt.
Slechts een klein deel van de actieve OV-chipkaarten wordt wekelijks gebruikt. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Slechts een op de vijf actieve OV-chipkaarten wordt wekelijks gebruikt om te reizen in het openbaar vervoer. Dat zijn ongeveer drie miljoen kaarten, zo laat een woordvoerder van het bedrijf achter de kaarten vandaag weten. De overige kaarten worden minder vaak gebruikt, liggen thuis te verstoffen of moeten nog worden gekocht.

In totaal waren er eind vorig jaar 14,6 miljoen kaarten actief. Dat is ongeveer tweederde van alle kaarten die ooit werden uitgegeven. Ook de kaarten die bijvoorbeeld nog in de automaat op het station zitten, staan overigens te boek als actief, dus van een aantal kaarten is het logisch dat ze niet regelmatig worden gebruikt.

Bijna de helft van de kaarten anoniem

Van de actieve kaarten staan 7,9 miljoen stuks op naam van de reiziger die ze gebruikt, terwijl met het overige deel anoniem wordt gereisd. Sinds de invoering van het systeem in 2006 heeft Translink – het bedrijf verantwoordelijk voor het elektronische betalingssysteem - 21,9 miljoen kaarten uitgegeven.

Translink kreeg in 2014 2,15 miljard transacties te verwerken. Daarbij gaat het niet alleen om reizigers die in- en uitchecken, maar ook om kaarten die worden opgewaardeerd of waar nieuwe producten op worden gezet. Het aantal transacties ligt daarmee 13 procent hoger dan in 2013. Sinds juli vorig jaar, toen het papieren kaartje verdween, is de chipkaart het enige betaalmiddel in de trein.