Op het dak, voor het museum of in het park

Ramada Apollo HotelMuseumplein
Ramada Apollo HotelMuseumplein Foto’s Lars van den brink, ANP

Wie goed in de lucht kijkt op de Jan Evertsenstraat, ziet de schaatsbaan op 85 meter hoogte al liggen. Op de 19de verdieping van het Ramada Apollo Hotel kan er tot 6 februari geschaatst worden. Als het niet regent dan, want de zogenoemde Zell am Rembrandt-schaatsbaan heeft geen overdekking. „We zien de wolken hier goed aankomen”, zegt Kim Nijveldt (25), supervisor van de schaatsbaan, terwijl ze met haar hand naar de horizon wijst. Het doet New Yorks aan. „Als het mooi weer is, is het heel druk.” Bij de 5 euro entree zitten blauwe ijshockeyschaatsen en een consumptie inbegrepen. Nijveldt: „Het gaat hier vooral om het uitzicht. Met een glaasje glühwein, natuurlijk. De meesten hebben het schaatsen na een kwartiertje wel gezien.”

De plastic platen van de schaatsbaan voelen namelijk anders aan dan echt ijs. „Normaal kan ik het veel beter’’, zegt Arjeh Vos (18). „Mijn voeten glijden snel naar buiten. De schaatsen hebben geen grip op het plastic.’’ Hij en zijn zusje Jacobien (13) kregen vrijkaartjes van een vriendin die zelf hoogtevrees heeft. Jacobien: „Moet je kijken hoe hoog, dat had ze nooit gedurfd!’’

Ramada Apollo Hotel: Zell am Rembrandt (75 m2). Open t/m 6 februari.