Saskia Noort verliest rechtszaak om inbreuk op auteursrecht

Schrijver Saskia Noort heeft een rechtszaak verloren die ze had aangespannen tegen auteur Liselotte Stavorius, ze meldt uitgeverij De Crime Compagnie in een persbericht. Stavorius zou in een roman elementen hebben gebruikt uit Noorts thriller De eetclub (2004) en daarmee inbreuk gemaakt op het auteursrecht van de schrijver.

Saskia Noort.
Saskia Noort. ANP KIPPA FREEK VAN ASPEREN

Schrijver Saskia Noort heeft een rechtszaak verloren die ze had aangespannen tegen auteur Liselotte Stavorinus, zo meldt uitgeverij De Crime Compagnie in een persbericht. Stavorinus zou in een roman elementen hebben gebruikt uit Noorts thriller De eetclub (2004) en daarmee inbreuk hebben gemaakt op het auteursrecht van de schrijver.

Noort heeft in een brief aan uitgeverij De Crime Compagnie 29 elementen opgesomd uit haar thriller De eetclub die volgens haar zijn overgenomen in Het Reservaat. Stavorinus’ (1967) thrillerdebuut verscheen vorig jaar.

Witte wijn

Het Reservaat, omschreven als ‘Gooise thriller’, gaat over een moeder van drie kinderen die in een chic Nederlands dorp wordt opgenomen in een complexe vriendengroep.

Herkenbaar noemde Noort onder andere het zwarte jurkje dat de hoofdpersoon droeg bij een feest, de witte wijn die werd gedronken tijdens de eerste ontmoeting met de vriendengroep en het decor van grote villa’s met door SUV’s overheerste oprijlanen.

Ander Boek

Doel van Noort was om via een rechtszaak het boek van Stavorinus uit de handel te halen. De rechtbank heeft vandaag geoordeeld dat Stavorinus echt een ander boek heeft geschreven.

Ilse Karman, de uitgever van Stavorinus, is opgelucht, zegt ze over de telefoon:

“Wij waren heel erg verbaasd toen we de brief van Noort kregen. De elementen die werd opgesomd zijn volgens ons uit het leven gegrepen. En ze komen zo vaak terug in vrouwenthrillers. Als je een boek daarom uit de handel moet halen, kan ik net zo goed stoppen met uitgeven.”

Noorts uitgever Ambo/Anthos was niet bereikbaar voor commentaar.