Miljoenen verdeeld in de Bijlmer

Foto Olivier Middendorp

Renate (28) woonde al een tijdje in haar huis op de Steenderenstraat en dat kon wel een opknapbeurt gebruiken. Met haar cheque van ruim 1,9 miljoen euro gaat dat zeker lukken. Een badkamer, nieuwe keuken, en ze gaat ook een reisje boeken. „Als de camera’s weg zijn, ga ik eens rustig op de bank zitten. Ik vraag me af of ik wel kan slapen vanavond.”

De Nationale Postcode Loterij is dit jaar gevallen in de Bijlmer in Amsterdam. De prijs viel in postcodegebied 1107, de wijk Gaasperdam. Er wordt een bedrag van ruim 49 miljoen euro verdeeld onder de bewoners die meespelen in de loterij. Gisteravond werden bewoners van de Steenderenstraat verrast, zij wonen op de volledig winnende postcode. De 51-jarige Gisla bijvoorbeeld. Zij kreeg een cheque van ruim 2,1 miljoen euro. Het hele huis zat vol met familie. „Ik heb ontzettend hard gewerkt om het huis af te betalen, dat kan nu heel makkelijk.” Familieleden riepen dat ze ook wel wat geld wilden hebben, en dat verzoek gaat Gisla inwilligen. Hoe precies, dat weet ze nog niet. Een vakantie of een avondje uit. Ze had haar familieleden, die allemaal in de buurt wonen, gebeld zodra duidelijk werd dat de kanjer was gevallen in haar wijk. Met een bedrag van vijfduizend of zesduizend was ze al blij geweest, zegt ze, „maar dit is fantastisch”. Dinsdag volgt er een groot wijkfeest in Gaasperdam, als de andere helft van de postcodekanjer wordt uitgereikt. Dan weten ook de andere bewoners in het postcodegebied wat hun lot waard is.

Vorig jaar werd onder de bewoners van het Zeeuwse dorpje Vrouwenpolder ruim 40 miljoen euro verdeeld.