Paleis beschermen tegen pies en mayonaise

Ze kunnen het blijkbaar niet laten, de wildplassers. Ondanks het risico van een boete van 140 euro. Het is ook zo makkelijk bij hoge nood: je hoeft enkel maar een beschut plaatsje te vinden. De boogjes aan de voorkant van het Koninklijk Paleis op de Dam lenen zich er perfect voor. Daar heeft de Rijksoverheid wat tegen bedacht: een lamp die aanschiet zodra iemand te dicht bij het paleis komt. Afgelopen weekend werden de eerste wildplassers hiermee afgeschrikt. Net als mensen met een patatje-mayo, een fiets of een graffitibus.

In 2011 bleek dat er te veel tegen het monument werd aangeplast. Vooral bij de boogjesgalerij. Een probleem, want het schoonspuiten maakte eerdere restauraties snel weer ongedaan. De oplossing toen was hekwerk. Nu is er een mooiere oplossing: lampen met bewegingsensoren. „In januari wordt het Paleis ook van binnen belicht”, zegt Frank Wassenaar, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Dan lijkt het bewoond. Als de lampen geen effect hebben, dan komt er mogelijk een urilift; een urinoir dat ’s avonds uit de grond komt.”

Van zondag tot donderdag kan er nog tegen het paleis worden geplast zonder belicht te worden. Dan staan de lampen uit. Het risico op een boete blijft, natuurlijk.