Palestina levert papieren in voor aansluiting Internationaal Strafhof

De Palestijnse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties heeft vandaag alle papieren ingeleverd voor aansluiting bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Het waarnemend lid van de VN moet nu zestig dagen wachten totdat het ook partij is bij het hof.

Riyad Mansour, permanente waarnemer voor de staat Palestina bij de VN, staat de pers te woord na de overhandiging van de documenten.
Riyad Mansour, permanente waarnemer voor de staat Palestina bij de VN, staat de pers te woord na de overhandiging van de documenten. Foto EPA / Evan Schneider / United Nations

De Palestijnse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties heeft vandaag de benodigde documenten ingeleverd voor aansluiting bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Het waarnemend lid van de VN moet nu minstens zestig dagen wachten totdat het ook partij is bij het hof.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas ondertekende woensdag het Statuut van Rome, de eerste stap voor aansluiting bij het Internationaal Strafhof. Dit document is samen met zeventien andere internationale verdragen overgedragen aan de VN.

onvrede VS en Israël

Met de ondertekening van het oprichtingsstatuut, dat in 1998 het begin betekende van het Internationaal Strafhof, wordt het straks mogelijk voor Palestina om het Strafhof te vragen een onderzoek te starten naar mogelijke oorlogsmisdaden op Palestijns grondgebied. Zowel Palestijnse als Israëlische militairen en politici kunnen nu het onderwerp worden van strafrechtelijk onderzoek.

“Dit is een heel belangrijke stap”, zei de hoogste Palestijnse vertegenwoordiger bij de VN, Riyad Mansour, volgens persbureau Reuters na de overhandiging van de documenten. Hij voegde toe dat nu gerechtigheid kan worden gezocht voor misdaden tegen het Palestijnse volk.

Israël en de Verenigde Staten hebben hun onvrede uitgesproken over het Palestijnse besluit. Zij benadrukken dat de enige oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen bilaterale vredesbesprekingen zijn. Het is echter juist het gebrek aan resultaten bij de vredesonderhandelingen dat tot deze stap leidde, zegt onze correspondent in de regio Derk Walters.

“De Palestijnen waren gefrustreerd, omdat de vredesonderhandelingen zijn mislukt. Een andere grote teleurstelling was er deze week, toen een resolutie in de Veiligheidsraad, waarbij Israël in 2017 weg zou moeten zijn uit de bezette Palestijnse gebieden, werd verworpen.”

De aansluiting bij het ICC maakt toekomstige vredesgesprekken tussen Israël en Palestina wel wat moeilijker. Walters:

“Israël zal door deze stap misschien minder bereid zijn tot concessies. Maar op de lange termijn kan het er wel toe leiden dat Israël international geïsoleerd raakt, mocht het Strafhof tot uitspraken komen. Zelfs al is Israël niet aangesloten bij het hof en erkent het de uitspraken niet.”

In 2009 probeerde Palestina ook al toe te treden tot het Strafhof. Dat mislukte, omdat enkel erkende staten kunnen toetreden. In 2012 werd Palestina erkend door de Algemene vergadering van de VN. Dat is genoeg voor het hof.