NOS op de vingers getikt vanwege afspraken met Eredivisie

De NOS moet de afspraken aanpassen die zijn gemaakt met de eigenaar van de Eredivisie, het Amerikaanse Fox Sports. Dat heeft het Commissariaat voor de Media bepaald. De NOS had niets mogen afspreken over de aanwezigheid van Fox-analisten in Studio Voetbal.

De NOS heeft bij het binnenhalen van de uitzendrechten voor de Eredivisie afspraken gemaakt die niet mogen, zo oordeelt het Commissariaat voor de Media.
De NOS heeft bij het binnenhalen van de uitzendrechten voor de Eredivisie afspraken gemaakt die niet mogen, zo oordeelt het Commissariaat voor de Media. Foto ANP / Sander Koning

De NOS moet een aantal afspraken aanpassen die zijn gemaakt met de eigenaar van de Eredivisie, het Amerikaanse Fox Sports. Dat heeft het Commissariaat voor de Media bepaald, zo meldt de omroep zelf. De NOS had bijvoorbeeld niets mogen afspreken over de aanwezigheid van Fox-analisten in het programma Studio Voetbal.

Door vooraf vast te leggen hoe vaak de Fox-analisten in Studio Voetbal mochten aanschuiven – in de helft van de uitzendingen – bevoordeelt de NOS het Amerikaanse bedrijf. Ook had de omroep bij het binnenhalen van de uitzendrechten voor de voetbalcompetitie niet mogen afspreken de aftraptijden in zijn zondag programma te vermelden.

Redactionele vrijheid in het geding

Tot slot heeft de NOS in het contract afgesproken dat ze op zondag in een nieuw programma aandacht zal besteden aan de Eredivisie. Hoewel dat programma er niet is gekomen, zijn ook die afspraken volgens het Commissariaat fout. De afspraken zouden ook de redactionele vrijheid bij de NOS in het geding brengen.

Het Commissariaat voor de Media deed onderzoek naar de afspraken tussen de NOS en Fox na klachten van SBS, Sanoma en Talpa over de manier waarop de publieke omroep de rechten had binnengesleept. De omroep heeft tot 17 maart de tijd om de aanpassingen door te voeren. Daarna volgt een dwangsom van 30.000 euro per dag, met een maximum van 1,1 miljoen euro.

NRC Handelsblad schreef begin vorige maand al over de twijfels van de Mediawaakhond:

“De NOS heeft bij het bod „de financiële randen van het mandaat” van de NPO opgezocht, zeggen betrokkenen. De NPO, verantwoordelijk voor het verdelen van de budgetten van de publieke omroep, was niet bij de onderhandelingen betrokken. In het verleden was het gebruikelijk dat er ook iemand namens hen aan de onderhandelingstafel zat. Pas na het sluiten van de overeenkomst is de NPO ingelicht over de deal.”