Marlene Dumas, muzikale nieuwjaarsborrel en Spartacus

Vuurwerk luidt 2015 in bij de Erasmusbrug in Rotterdam.
Vuurwerk luidt 2015 in bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het eerste weekend van het nieuwe jaar: wordt het uitbuiken (nog steeds) en bijkomen van het Oud en Nieuw-bacchannaal of toch de hort op en fris het nieuwe jaar beginnen? Of het nou huispak aan en Spartacus kijken is, of naar de Nieuwjaarsshow in de Melkweg: alles mag én kan, want het is 2015.

GAAN // GRAP Nieuwjaarsshow

zaterdag 3 januari, Melkweg, toegang gratis

Trap het nieuwe jaar in stijl af met Amsterdamse muzikale beloftes op de Nieuwjaarsborrel van GRAP en poppodium de Melkweg in… de Melkweg. Op het programma van het jaarlijkse openingsfeestje van de stichting die Amsterdamse popmuziek ondersteunt staan vier Amsterdams bands die het komende jaar misschien wel ver zullen komen: CUT_, Lucas Hamming, Bixby en The Great Communicators. Ook kun je de documentaire Who The Fuck Is Jett Rebel? bekijken in de bioscoopzaal van de Melkweg.

Hier alvast een clipje van The Great Communicators:

KIJKEN // Spartacus

zondag 4 januari, 14-17u, Eén

Er gaat natuurlijk niets boven een stevige zondagfilm met daverende veldslagen en Drama met een hoofdletter D. Onze zuiderburen zenden zondag een klassieker uit waar elke bodybuilder met bruingebronste torso bij verbleekt: Spartacus. De film is gebaseerd op de Romeinse slaaf die een grote slavenopstand die twee jaar duurde leidde. Met zijn mede-ontsnapte slaven en gladiatoren hakte hij de Romeinen een paar keer goed in de pan. De film was een groot succes en sleepte vier Oscars binnen. Of zoals de voice-over in de trailer verwoordt:

“Spartacus, a motion picture unequalled in the entire history of film making.”

Zeg dat wel. De film uit 1960 werd geregisseerd door Stanley Kubrick, die later natuurlijk furore maakte met 2001: A Space Odyssey (1968) en A Clockwork Orange (1971). En de film kent een absolute sterrencast: Kirk Douglas, Jean Simmons, Peter Ustinov, Tony Curtis en Laurence Olivier. Tel daarbij de duizenden figuranten voor de epische veldslagen op en je hebt 197 minuten puur filmgenot.

TENTOONSTELLING // Marlene Dumas

t/m 4 januari 2015, Stedelijk Museum, Amsterdam

De in Kaapstad geboren en tegenwoordig in Amsterdam wonende hedendaagse kunstenares Marlene Dumas werd al verkozen tot Kunstenaar van het jaar, mocht aanschuiven bij College Tour en kreeg ook nog een eredoctoraat van de Universiteit van Antwerpen. Des te meer reden om de relevantie van Dumas’ werk voor het laatst te gaan zien dit weekend, want de dagen van haar overzichtstentoonstelling The Image as Burden in het Stedelijk Museum zijn geteld. Nog tot en met zaterdag kun je kijken naar haar werk, dat in november al 200.000 bezoekers mocht ontvangen sinds de tentoonstelling opende in september.In een interview (€) met NRC Handelsblad vertelt ze over haar werkwijze:

“Picasso zei: ik zoek niet, ik vind. Het klinkt arrogant, want je mag ook zoeken, maar ik hou van het toeval. [...] Aan Fellini werd eens gevraagd: wanneer is een film klaar? Hij antwoordde: als het geld op is. Wanneer is een schilderij klaar? Als mijn concentratie op is. Eerst moet ik iets vinden dat zo goed is dat het al mijn concentratie eist, en als ik het gevonden heb, ga ik door tot de concentratie weg is. Ik ben wel eens te snel opgehouden, maar als je ergens te lang aan werkt, dan verwoest je ook weer dingen. Het is geen goede of slechte eigenschap, het is hoe ik werk.”

http://youtu.be/Z05WDlj7xRs

GAAN // Naar buiten

bij een park, veld of open ruimte bij jou in de buurt

Laten we eerlijk zijn: dit weekend moeten we natuurlijk ook bijkomen van de nieuw- en oudjaarsvieringen en misschien nog niet teveel doen. Sterker nog, maandag begint voor velen de werkweek weer. Dus je moet je mentaal én fysiek voorbereiden op het weerzien van collega’s. Duik daarom dit weekend even goed de buitenlucht in; trek de wandelschoenen aan en laat de frisse wind energie door de haren blazen. Bijvoorbeeld met een rondje Juinen: