Liverpool-icoon Gerrard vertrekt deze zomer

Koemans Southampton verslaat Arsenal, United van Van Gaal speelt gelijk en koploper Chelsea verliest.

Steven Gerrard
Steven Gerrard foto reuters

Met twee benutte strafschoppen kweet aanvoerder Steven Gerrard van Liverpool zich gisteren van zijn taak, maar het was niet genoeg in het competitieduel tegen Leicester City waar een 2-0 voorsprong werd weggegeven.

Ondanks het gelijkspel tegen de hekkensluiter ging het in Liverpool vooral over de berichten dat Gerrard (34) de club waar hij al zijn hele leven voor speelde aan het eind van het seizoen gaat verlaten. Vanochtend kwam de bevestiging. „Dit is de moeilijkste beslissing van mijn leven geweest, één waar ik en mijn familie lange tijd over getobd hebben”, zegt Gerrard op de website van de club. Hij zou zijn carrière in de VS willen afsluiten.

Gerrard won twee keer de Engelse beker, in 2001 de UEFA Cup en in 2005 de Champions League. Maar de Engelse titel bleef een obsessie gedurende zijn carrière. Ook dit seizoen is zijn ploeg vrijwel kansloos, nu Liverpool met zeventien punten achterstand op Chelsea en Manchester City geen rol meer speelt in de titelstrijd.

Pijnlijk was vooral de uitglijder eind vorig seizoen toen Liverpool, verwikkeld in een zinderende titelstrijd met Manchester City, tegen Chelsea zijn kansen verspeelde. Gerrard gleed uit op de middellijn, waarna Demba Ba vrije doortocht had en de titeldroom voor Liverpool aan flarden schoot. Sinds die glijpartij stapelde het onheil zich op voor Gerrard: drie roemloze duels op het WK in Brazilië tot besluit van zijn interlandcarrière. En Liverpool werd in de groepsfase van de Champions League al uitgeschakeld.

Koeman op koers

Ronald Koeman heeft met Southampton goede zaken gedaan in de strijd om de vier plekken die recht geven op deelname aan de Champions League. Op Nieuwjaarsdag, waarop traditioneel een volledige competitieronde gespeeld wordt, versloegen de Saints Arsenal met 2-0 in het eigen St. Mary’s. Een spectaculaire goal van Sadio Mané, een krul vanaf de achterlijn over de uitgekomen Arsenal-keeper, leidde de overwinning in. Ex-Twentespeler Dusan Tadic maakte 2-0.

Manchester United heeft opnieuw niet gewonnen: uit tegen Stoke City werd het 1-1. Na het derde gelijkspel in vier duels staat de ploeg van coach Louis van Gaal derde op negen punten achterstand van koplopers Chelsea en Manchester City. Wedstrijd van de dag was de derby tussen Tottenham Hotspur en Chelsea (5-3). Chelsea leed zijn tweede nederlaag van het seizoen. Bij de Spurs was ‘local hero’ Harry Kane man van de wedstrijd met twee goals.

Invaller Frank Lampard (36) redde Manchester City met een kopdoelpunt nadat zijn ploeg een 2-0 voorsprong tegen Sunderland in vijf minuten tijd verkwanselde, maar alsnog drie punten pakte. Deze week werd bekend dat de voormalige Chelsea-vedette Lampard, die zijn carrière dit jaar zou afsluiten in New York maar op huurbasis terugkeerde naar Engeland, voor de rest van het seizoen bij City blijft en zo een boeiende verhaallijn kan vormen in de titelstrijd.