Linkse extremisten eisen verijdelde aanslag in Istanbul op

De Turkse links-extremistische groep DHKP-C heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de mislukte aanslag gisteren vlak bij het kantoor van de Turkse premier. De groepering zat ook achter de aanslag op de Amerikaanse ambassade februari vorig jaar en aanvallen op Turkse politiestations.

Ingang van het Dolmabahce Paleis waar gisteren een man vlakbij een aanslag probeerde te plegen.
Ingang van het Dolmabahce Paleis waar gisteren een man vlakbij een aanslag probeerde te plegen. Foto ANP / Juan Vrijdag

De Turkse links-extremistische groep DHKP-C heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de mislukte aanslag gisteren vlak bij het kantoor van de Turkse premier. De groepering zat ook achter de aanslag op de Amerikaanse ambassade in februari vorig jaar en aanvallen op Turkse politiestations.

In een verklaring zegt de groep dat de aanslag wraak is voor de dood van de vijftienjarige Berkin Elvan. De jongen overleed afgelopen maart aan een hoofdwond nadat hij was geraakt door een traangasgranaat tijdens een van de antiregeringsdemonstraties in de zomer van 2012. Hij had negen maanden in coma gelegen. Elvan werd symbool van het harde politieoptreden tijdens de Taksim-protesten.

De man gooide gisteren een granaat naar agenten bij het Dolmabahçepaleis, waar zich ook een kantoor van de Turkse premier bevindt. De granaat ontplofte niet. Daarop arresteerde de politie de man, die een bekende bleek van de politie. De man had ook een automatisch geweer en een zelfgemaakte bom bij zich.