While you were sleeping... in Asia

LG wil weer pionieren

China and Japan. Maps from NASA imagery
China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De baas van LG heeft zijn personeel een stevige peptalk gegeven. Marktleidende producten moet het bedrijf op de markt gaan brengen in 2015. “We moeten onze krachten bundelen en een manier vinden om weer pioniers te worden in de markt”, aldus Koo Bon-moo, voorzitter van de LG Groep in zijn nieuwjaarstoespraak.

Hij zegt het niet voor niets, want elektronicabedrijf LG verwacht lagere winstcijfers voor het vierde kwartaal van 2014, schrijft het Koreaanse persbureau Yonhap. Volgens financiële dienstverlener Eugene Investment & Securities daalde de winst met 43 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. De winst voor de periode oktober-december zou uitkomen op 263,2 miljard won (200 miljoen euro).

De Amerikaanse dollar is sterker geworden en de opkomst van Chinese concurrenten brengen “onverwachte spanningen” mee. “Maar zulke grote golven duwen ons niet omver, mits we, op basis van onze eigen toekomststrategie, nieuwe mogelijkheden ontwikkelen.”

Slimste hackers komen uit de Filippijnen

Steeds meer bedrijven en particulieren worden het slachtoffer van cyberaanvallen. Dat biedt mogelijkheden voor de geslepen ict-ondernemer. Nikkei Asian Review brengt een portret van IT beveiligingsbedrijf Trend Micro, gevestigd in de Filippijnen.

Het bedrijf werd opgericht in 1998, toen het internet nog in de kinderschoenen stond. Het biedt niet alleen steun aan klanten, maar verzamelt en analyseert ook informatie over cyberaanvallen. Een cutting edge facility noemt Nikkei Review het hoofdkantoor in Manilla. Het bedrijf heeft elf vestigingen in negen landen, waaronder Nederland.

Twintig data-analisten fungeren als white-hat hackers, wat zoveel betekent als hackers die hun criminele collega’s bestrijden. Ze zijn gespecialiseerd in het testen van informatiesystemen om de zwakke plekken te achterhalen. Trend Micro ontwikkelt ook software om die zwakke plekken te beveiligen.

Het zijn jonge it-specialisten die voor het bedrijf werken. Een elite ook: van alle 100 afgestudeerde it’ers mag er maar één bij het bedrijf komen werken. Na een interne training van zes maanden valt nog eens 90 procent af.

Zo’n 60 procent van de werknemers is niet ouder dan 30. De meesten van hen zijn afgestudeerd aan Filippijnse topuniversiteiten zoals de Universiteit van de Filippijnen en de Ateneo de Manila Universiteit.

De it-sector is een populaire werkgever in de Filippijnen. Het aantal pas afgestudeerde it’ers steeg van 240 duizend in 2006 tot 330 duizend in 2013. Een goede beroepskeuze, tonen spectaculaire cyberinbraken zoals die in het systeem van Sony Entertainment aan. De wereld zal deze white-hat hackers nog hard nodig hebben.

Projectontwikkelaar Kaisa kan leningen niet aflossen

Projectontwikkelaar Kaisa Group Holdings is niet in staat leningen af te lossen. In vier projecten mag Kaisa nieuw opgeleverde appartementen op last van de overheid niet verkopen. De South China Morning Post citeert een verklaring waarin het bedrijf zegt dat het gaat om een lening van 400 miljoen Hongkong dollar (42,6 miljoen euro) bij de bank HSBC.

Volgens een analist is het erg waarschijnlijk andere banken nu direct hun geld terug willen van Kaisa. “Anders is er niets meer te halen. Geen enkele bank wil Kaisa nog financieren want de toekomst van het bedrijf is ongewis.”

De problemen met de verkoop van Kaisa’s vastgoed zijn het grootst in Shenzhen, de thuisbasis van het bedrijf. Om onduidelijke redenen weerhouden de autoriteiten Kaisa daar van de verkoop van vastgoed.

Mogelijk heeft het vertrek van CEO Kwok Ying-shing daar iets mee te maken. Volgens de officiële lezing stapte Kwok op om gezondheidsredenen. In werkelijkheid zou de overheid een onderzoek naar zijn bedrijf zijn begonnen.

Mingtiandi, een website met nieuws uit de vastgoedsector, berichtte daar halverwege december over: Kwok wordt onder andere gelinkt aan de van corruptie verdachte Zhou Yongkang.

Dat soort geruchten helpen niet om het vertrouwen van investeerders terug te winnen.