James Wood, Tommy Wieringa & lezende metroreizigers in NY

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt. Een ebola-verhaal van schrijver Auke Hulst, een interview met James Wood, de invloedrijkste recensent ter wereld en een column over de man die model stond voor het personage Fransje Hermans in Tommy Wieringa’s Joe Speedboot.

Kort Verhaal: We zullen uitgaan als een nachtkaars

Hij woont als overlevende in het lege pakhuis. Buiten weerklinken fantoomstemmen. In een ebola-pak gaat hij erop uit om de Anna van de datingsite te ontmoeten. Auke Hulst schreef voor Boeken een verhaal over een epidemie.

Door Auke Hulst. Lees hier het hele artikel (€)

Interview: ‘Superb vertellen is niet voldoende’

De invloedrijkste recensent ter wereld, James Wood van The New Yorker, was in Nederland. Een gesprek over tv-series, de Bijbel, verhalen en details. „Ik wil niet de laatste criticus zijn.”

Door Arjen Fortuin. Lees hier het hele artikel. (€)

Het boek openbaart, het e-book verzwijgt

Fotograaf Reinier Gerritsen verkende talloze lezende metroreizigers in New York. En hij toverde digitaal met de dieptewerking. Zijn werk roept de vraag op of er een verband bestaat tussen uiterlijk en leesvoorkeur.

Door Arjen Ribbens. Lees hier het hele artikel. (€)

De hemel is één verdieping te hoog

Poëzie was volgens Paul van Ostaijen ‘woordkunst’ en dus geen ‘mededeling van emoties’, maar moest vooral visionair zijn. Is alle visionaire poëzie per definitie avant-garde?

Door Arnold Heumakers. Lees hier het hele artikel. (€)

Column: Als het moet, dan kan alles uit een rechterhand komen

Fransje Hermans is dood. Dat wil zeggen: Rutger Boots is overleden, de man die model stond voor het aan zijn rolsoel gekluisterde personage in Joe Speedboot. Tommy Wieringa schreef een beeldschoon in memoriam voor Boots in Torpedo Magazine dat bovendien licht werpt op de ontstaansgeschiedenis van de roman.

Door Arjen Fortuin. Lees hier de hele column. (€)

Lees hier de digitale versie van de Boekenbijlage (€)