Jaarwisseling nu rustiger, 576 aanhoudingen

Ondanks de afname van het aantal incidenten blijft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) ontevreden. „Oud en Nieuw moet feestje zijn.”

De brandweer blust het traditionele vreugdevuur van studentendispuut De Gong in Nijmegen. Vooral afgedankt huisraad en oud papier ging in vlammen op.
De brandweer blust het traditionele vreugdevuur van studentendispuut De Gong in Nijmegen. Vooral afgedankt huisraad en oud papier ging in vlammen op. Foto Bert Beelen/Hollandse Hoogte

Afgezien van grote branden in het centrum van Alkmaar en in twee scholen in Uden en de inzet van de mobiele eenheid op meerdere plekken in het land, waren er de afgelopen jaarwisseling minder grote incidenten dan vorig jaar. De politie hield 576 mensen aan. Het OM heeft voorlopig acht zaken geselecteerd voor een snelrechtprocedure. De verdachten moeten al begin volgende week voor de rechter komen.

Hoewel het aantal arrestanten minder was ten opzichte van vorig jaar (min 30 procent) en het aantal incidenten met 2 procent terugliep (tot 8.413) is minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) niet tevreden over het verloop van de jaarwisseling. „Oud en Nieuw moet een feestje zijn”, zei hij gisteravond op een persconferentie bij de Nationale Politie, waar hij de voorlopige cijfers over incidenten en de inzet van politie bekendmaakte. „Er zijn nog altijd een paar vervelende en nare dingen gebeurd.” Incidenten waarbij politieagenten of andere hulpverleners zijn belaagd, zoals in Nijmegen en Culemborg, noemde hij „onacceptabel”.

Politie en justitie zagen een verschuiving in het type incidenten: van zware delicten als mishandeling en bedreiging naar minder zware als belediging en (vuurwerk-)overlast. Zo waren er bijvoorbeeld meer vuurwerkincidenten en waren er meer meldingen van overlast door jongeren. Dat laatste komt volgens minister Opstelten mede doordat de tijd waarop vuurwerk mocht worden afgestoken was verkort tot de uren tussen zes uur ’s avonds en twee uur ’s nachts.

In Alkmaar zijn door een grote brand in het historische centrum enkele winkelpanden verwoest. Burgemeester Piet Bruinooge (CDA) van Alkmaar zei in een reactie op de brand dat er een algemeen vuurwerkverbod moet komen. „Wat mij betreft is het over en uit met het vuurwerk”, zei hij tegen de NOS.

Minister Opstelten wil zo ver niet gaan. „Je moet niet elk jaar de regels willen veranderen.”

Tientallen mensen raakten gewond door vuurwerk. In de meeste gevallen ging het om verwondingen aan handen en ogen. Doden door vuurwerk vielen er niet. De meeste ziekenhuizen spreken van een „normale jaarwisseling”.

In de meeste grote steden bleven grote incidenten uit. In veel steden werd de woensdagnacht omschreven als een „gewone stapavond”, zoals de zaterdag.

Het drukst was het voor de brandweer in Rotterdam en Den Haag. 40 procent van de 4.253 meldingen kwam uit die twee regio's, zo blijkt uit een inventarisatie onder 25 korpsen.

Tijdens de jaarwisseling in Amsterdam is de ambtswoning van burgemeester Van der Laan beklad. Dat zei hij gisteravond tijdens de nieuwjaarsontvangst van de gemeente. „Naast een grote hoofdletter A met een cirkel erom stond onder andere: you’re an asshole”, aldus Van der Laan.