Minder grote incidenten

Afgezien van grote branden in het centrum van Alkmaar en in twee scholen in Uden en de inzet van de Mobiele Eenheid op meerdere plekken in het land, waren er tijdens de afgelopen jaarwisseling relatief weinig incidenten. De politie hield 576 mensen aan. Het Openbaar Ministerie heeft voorlopig acht zaken geselecteerd voor een snelrechtprocedure. De verdachten van deze misdrijven moeten al begin volgende week voor de rechter komen. Hoewel het aantal arrestanten minder was ten opzichte van vorig jaar (min 30 procent) en het aantal incidenten met 2 procent terugliep (tot 8.413) is minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) niet tevreden over het verloop van de nieuwjaarsvieringen in Nederland. „Oud en Nieuw moet een feestje zijn”, zei hij gisteravond op een persconferentie bij de Nationale Politie. „Er zijn nog altijd een paar vervelende en nare dingen gebeurd.” Incidenten waarbij politieagenten of andere hulpverleners zijn belaagd, zoals in Nijmegen en Culemborg, noemde hij „onacceptabel”. Politie en justitie zagen een verschuiving in de incidenten van zware delicten als mishandeling en bedreiging naar minder zware als belediging en (vuurwerk)overlast. Zo waren er meer vuurwerkincidenten en waren er meer meldingen van overlast door jongeren. In Alkmaar zijn door een grote brand in het historische centrum enkele winkelpanden verwoest. Burgemeester Piet Bruinooge (CDA) riep in een reactie op de brand dat er een algemeen vuurwerkverbod moet komen. „Wat mij betreft is het over en uit met het vuurwerk”, zei hij tegen de NOS. Minister Opstelten wil zo ver niet gaan. „Je moet niet elk jaar de regels willen veranderen.”