Poldernieuws

In veeteelt draait het om ‘de hypermoderne melkrobot’

WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL
WESTZAAN - Koeien staan na een lange tijd in de stal op de eerste lentedag weer in de wei. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Bij een pak volle melk in de supermarkt of een herkauwende koe in de wei denken wij niet onmiddellijk aan computerchips en robots. Maar uit de groei van Lely Industries blijkt dat de melkveehouderij en de wereld van Silicon Valley alles met elkaar te maken hebben.

Het FD portretteert het familiebedrijf uit Maassluis, dat technische voornamelijk hulpmiddelen maakt voor de melkbranche. Top-product: de zogeheten Astronaut, een ‘hypermoderne melkrobot’.

Met zes fabrieken (in Nederland, Duitsland en de VS) maakte Lely in 2014 zo’n zeshonderd miljoen euro omzet. Dat bedrag moet dit jaar omhoog kunnen - als het bedrijf goede techneuten binnen weet te halen.

“De onderneming heeft een naamsbekendheid van zo’n 100 procent binnen de agrarische sector”, schrijft het FD. Maar daar krijg je geen goede softwareontwikkelaars mee binnen. Directeur Martijn Boelens heeft te lijden onder de strijd om ontwikkeltalent; “het zet zet een rem op de ambities van het bedrijf.”

Ballast Nedam: “Ik word genoemd.”

Soms is het al genoeg als je naam valt, ergens, bij monde van iemand. Zoals Kees van Kooten zei in zijn formidabele rol van prof. dr. ir. Akkermans: “Ik word genoemd.” Rond de jaarwisseling was het voor de beurskoers van Ballast Nedam voldoende dat het bouwbedrijf per persbericht meldde ‘benaderd’ te zijn over een mogelijke fusie. Prompt steeg die koers op de laatste handelsdag van 2014 met 25 procent.

De Volkskrant vraagt zich af of een overname voor de hand ligt voor het worstelende Ballast Nedam. Net als andere bedrijven in de bouwsector kampt de onderneming met zwaar weer.

De krant laat analist Joost van Beek aan het woord. “Ballast Nedam zet vooral zichzelf in de etalage”, is zijn conclusie. De kans op een mooi overnamebod is volgens Van Beek klein, door de slechte Nederlandse bouwmarkt.

De robots komen - nou en?

Trouw verkent de economische thema’s waar we het in 2015 over zullen hebben. De ‘robotdiscussie’ is zo’n actueel onderwerp.

De zorgelijke toon en vrees over de komst van ‘de robots’ is misplaatst, vindt het dagblad. “Natuurlijk raken ook complete werkplekken overbodig, neem de baliemedewerker van een bankkantoor. Maar de grootste veranderingen zouden wel eens binnen banen kunnen plaatsvinden.”

Bovendien levert automatisering en technologische ontwikkeling ook kansen op. Trouw wijst op de robots in de autofabriek van VDL/Nedcar, waardoor Mini’s nog in Nederland worden geproduceerd.

Relativering: “Elke verse technologie veroorzaakt een schok.” Maar: “Middenin een revolutie lijkt het al gauw anders dan alle andere heftige veranderingen in het verleden.”