‘Uitbraak ebola kan nog dit jaar halt worden toegeroepen’

Zwitserse ziekenhuismedewerkers oefenen op het behandelen van patiënten met ebola. De uitbraak van het virus wordt nog dit jaar beteugeld, verwacht VN-missieleider Banbury.
Zwitserse ziekenhuismedewerkers oefenen op het behandelen van patiënten met ebola. De uitbraak van het virus wordt nog dit jaar beteugeld, verwacht VN-missieleider Banbury. Foto EPA / Laurent Gillieron

De uitbraak van ebola komt nog dit jaar ten einde. Dat zei Anthony Banbury, die binnenkort vertrekt als hoofd van de VN-missie tegen de ziekte, vandaag in gesprek met de BBC. Banbury verwacht dat er tegen het einde van 2015 geen mensen meer zijn die besmet zijn met ebola.

De Amerikaan voegde daar overigens meteen aan toe dat het einde van het jaar allerminst dichtbij is. “We zijn verwikkeld in een epische strijd”, aldus Banbury. Hij zegt daarover:

“Vanaf dit punt wordt het zeer moeilijk voor ons om de ziekte te reduceren naar nul, maar dat is wat we gaan doen. Ik geloof dat we ebola in 2015 een halt kunnen toeroepen.”

Doelstellingen VN-missie niet gehaald

Banbury erkende wel dat de VN in de missie, die nu drie maanden duurt, niet alle gestelde doelen heeft gehaald. De organisatie wilde alle overledenen op een veilige manier begraven en 70 procent behandelen. Hoewel die doelstellingen niet zijn gehaald, is de ebola-aanpak volgens Banbury toch “extreem succesvol”.

Volgens de meest recente cijfers van de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de uitbraak in december 2013 inmiddels bijna 8000 mensen aan ebola overleden, waarvan het merendeel in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Eerder deze week doorbrak het aantal besmettingen de grens van 20.000.