‘Denk na voordat je typt’: dit zien de Noord-Koreanen op hun computers

Computers werken overal ter wereld hetzelfde. Toch? Niet in Noord-Korea. Het besturingssysteem is een lookalike van Apple’s Mac OSX, maar met enkele aanpassingen functioneert het geheel in stijl van de socialistische staat.

Een foto zonder datum, vrijgegeven door de North-Korean Central News Agency in april vorig jaar.
Een foto zonder datum, vrijgegeven door de North-Korean Central News Agency in april vorig jaar. Foto EPA / KCNA

Computers werken overal ter wereld hetzelfde. Toch? Niet in Noord-Korea. Het besturingssysteem is een lookalike van Apple’s Mac OSX, maar met enkele aanpassingen, geheel in stijl van de socialistische staat.

Deze week maakten programmeurs van het Korea Computer Center uit Pyongyang het besturingssysteem Red Star 3.0 online openbaar. De zakelijke nieuwssite Business Insider nam screenshots. Wat we zien bij installatie is dat wat Noord-Koreanen zien als zij hun computers opstarten. Zo staat er in de linkerbovenhoek van het scherm een rode ster als verwijzing naar de Noord-Koreaanse vlag. Verder kun je een tijdzone kiezen (maar Zuid-Korea is geen optie).

Op de browser, die sterk op Firefox lijkt, zijn westerse websites geblokkeerd. Voor het invoeren van code zijn er drie regels: 1) respecteer de privacy van anderen; 2) denk na voordat je typt; 3) met macht komt grote verantwoordelijkheid. Ook kun je natuurlijk een achtergrond instellen, met onder andere keuze uit het Noord-Koreaanse platteland, een Noord-Koreaanse vulkaan en Noord-Koreaanse buitenwijken.

Aanvallen op het web

Vorige week werden verschillende webaanvallen uitgevoerd op de netwerken van Sony, Microsoft en Noord-Korea. Dat gebeurde in het weekend dat Sony Pictures alsnog de omstreden film The Interview uitbracht. Het web lag er ruim negen uur plat.

De servers in Noord-Korea bezweken onder een overdosis webverkeer afkomstig van botnets, netwerken met gekaapte computers. Op zich is daar weinig voor nodig, want de digitale infrastructuur van Noord-Korea is beperkt. Het land gaf de VS de schuld.

Lees ook op NRC Q: ‘Noord-Korea heeft het niet gedaan‘ en The Interview brengt 15 miljoen dollar op