Rachel Getting Married

RTL8,

20.30-22.45u.

(Jonathan Demme, 2008). Kym (Anne Hathaway) is een irritante vrouw: ze is narcistisch, onaardig, ongemanierd; overal waar ze komt eist ze alle aandacht op. Aan het begin van Rachel Getting Married wacht ze buiten bij de ontwenningskliniek, waar ze a ltijden verblijft, op haar vader. Ze krijgt een weekend vrij om het huwelijk van haar zus Rachel bij te wonen. Ook daar heeft Kym weer een grote bek, niets menselijks is haar vreemd. Zonder dialoog maakt regisseur Jonathan Demme duidelijk dat zwarte schaap Kym haar plaats in dit gezin moet heroveren, dat de wereld zonder haar genadeloos verder is gegaan. Rachel Getting Married is deels volgens de Dogmaregels gefilmd: zo wordt de muziek live op de set gemaakt en niet – zoals gebruikelijk – achteraf toegevoegd. Demme voegde er ook zijn eigen regels aan toe. Zo waren er vooraf geen acteursrepetities en wist cameraman Declan Quinn niet welke opnames hij zou maken. Hij en Demme wilden dat de film eruit zag als „the most beautiful home movie ever made”. Deze intieme documentairestijl werkt prima, geholpen door uitstekend spel van de cast, onder wie ook Debra Winger en Rosemarie DeWitt.

André Waardenburg