While you were sleeping... in the US

Economie VS dendert door, ondanks Europese malaise

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/
Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/ Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Kan de eurozone eindelijk eens uit haar ‘lethargische’ toestand tevoorschijn komen?

Lukt dat niet, dan vreest The Wall Street Journal wellicht een negatief antwoord op de vraag die wordt gesteld in het dagblad: kan de Amerikaanse economie in 2015 gedijen terwijl de rest van de wereld voort ploetert?

Zoals president Obama benadrukt, het gaat hier goed. Opnieuw is de Amerikaanse economie na een crisis veerkrachtiger gebleken dan overzeese concurrenten. De werkloosheid is gedaald naar het niveau van vóór de crisis, de productie neemt toe, de groei houdt aan. “Wij verwachten een vrij robuuste economische groei in de VS”, zegt Adolfo Laurenti van de investeringsfirma Mesirow Financial in de krant. “Daar begint en eindigt het goede nieuws.”

Hoewel de dalende olie- en benzineprijzen positief voor consumenten zijn, schiet het niet op met de groei in olielanden zoals Rusland. In de EU dreigen landen als Italië in ‘een derde recessie sinds de financiële crisis te schieten’, verzucht de Journal. Ook China en Japan blijven achter.

Zorgwekkend, niet rampzalig voor de Amerikanen. Ondanks de mondialisering is hun economie relatief weinig afhankelijk van internationale handel. “Internationale beroering kan de Amerikaanse groei historisch gezien wel inperken, maar niet stoppen.”

De droom/nachtmerrie van Shell

Het booreiland heette Kulluk en het symboliseerde een droom. Shell zou olie gaan winnen in het poolgebied ten noorden van Alaska. En het gigantische, ronde boorplatform - in 2012 opgekocht en opgeknapt - zou een hoofdrol gaan spelen in die droom.

Zowel de boorplannen als de Kulluk bleken fiasco’s te zijn. Dat wordt in de New York Times van aanstaande zondag fijntjes uitgelegd: het magazine van dat dagblad plaatst een reconstructie (al te lezen op de website) van het ooit prestigieuze eiland, dat inmiddels in de Chinese stad Zhousan uit elkaar wordt gehaald voor de onderdelen.

Kort nadat testboringen in 2012 werden toegestaan door de Amerikaanse regering, ging het mis met de Kulluk in een storm. Het eiland raakte los en liep aan de grond, waar het reddeloos verloren bleek te zijn. Begin 2013 kondigde Shell een ‘pauze’ aan in het moeilijk begaanbare gebied. Inmiddels naderen (in 2017) de eind-data van de tijdelijke contracten die Shell toestaan om er te boren.

De olieprijzen zijn de afgelopen maanden gekelderd naar historische niveaus. De ontginning wordt snel minder urgent. “Bij de tweede herdenking van het wrak van de Kulluk is (boren in) het poolgebied dwaas, althans voorlopig.”

Survival of the fittest op de beurs

In 2014 gingen honderden bedrijven, groot en klein, naar de beurs. De laatste keer dat de beurzen zo hot waren, was tijdens de internet-bubble van 2000. Kan de huidige trend in 2015 worden doorgezet?

Forbes denkt van wel en het zakenblad vraagt zich af wie de nieuwe Alibaba wordt. De Chinese onderneming was vorig jaar de beurstopper, met in september de grootste initial public offering (IPO) ooit. In 2015 kan taxibedrijf Uber wel een eens een soortgelijk succes boeken, denk Forbes. Ook over Snapchat, GoPro en Pinterest wordt gepraat, maar de taxi-app-onderneming uit Californië maakt de grootste kans om de ‘blockbuster’ van het jaar te worden.

Voor bedrijven die naar de beurs gaan, is succes natuurlijk niet gegarandeerd. Forbes merkt op dat de helft van alle nieuwkomers nu kampen met een beurkoers die onder hun openingsprijs ligt - terwijl de beurzen het goed doen.

“Er is zo veel concurrentie”, zegt een expert tegen Forbes, “dat het een beetje survival of the fittest is.”