Dagoverzicht

Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow
blank yellow adhesive note on white background with shadow Beeld NRC Q

Goedemorgen NRC Q-lezer. Dit is wat je vandaag moet weten.

Is je kater al voorbij? Van plan om dit jaar - nee maar nu écht - fitter te worden? Daar worden sportscholen blij van. Als je maar niet komt opdagen.

Ruim honderd auto’s branden elk jaar wel uit tijdens Nieuwjaarsnacht. Wegslepen alleen al kost rond de 200 euro per auto. Best duur, zo’n jaarwisseling.

Jonge techbedrijven zijn ineens tientallen miljarden waard en techbeurs Nasdaq staat bijna zo hoog als in 2000, toen de internetzeepbel uiteen spatte. Barst de bubbel opnieuw?

Poldernieuws

Ook in de veeteelt wordt computertechnologie steeds belangrijker. Het FD portretteert Lely, een succesvol bedrijf dat onder meer een ‘hypermoderne melkrobot’ maakt.

Ballast Nedam zegt benaderd te zijn voor een fusie. Leuk voor de beurskoers, maar de Volkskrant betwijfelt of een overname er echt in zit.

‘De robots komen!’ In Trouw een verhaal dat de robotisering relativeert en zelfs toejuicht.

While you were sleeping… in the US

Het blijft voorspoedig gaan met de Amerikaanse economie. De Wall Street Journal vraagt zich af of het geploeter in de rest van de wereld een belemmering vormt voor de VS.

Shell droomde van oliewinning in het poolgebied. De mislukking van die plannen - en de ondergang van booreiland Kulluk - komt in detail aan bod in de New York Times.

Gaat taxibedrijf Uber dit jaar naar de beurs? Zou best eens kunnen, schrijft Forbes.

While you were sleeping… in Asia

Pionieren moeten de werknemers van elektronicabedrijf LG. Dat vindt de CEO tenminste, meldt persbureau Yonhap. Alles om de tegenvallende winstcijfers weer te laten stijgen.

Ook zo benauwd voor al die slimme hackers? Wees gerust, de redding komt van veel slimmere hackers uit de Filippijnen, weet de Nikkei Asian Review.

Vastgoedbedrijf Kaisa kan leningen niet terugbetalen. En dan staan er snel meer banken op de stoep bij de projectontwikkelaar uit het Chinese Shenzhen, voorspelt de South China Morning Post.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.