Democraat Mario Cuomo (82) overleden

Cuomo met zijn zoon.
Cuomo met zijn zoon. Foto EPA / Peter Foley

Mario Cuomo, oud-gouverneur van de Amerikaanse staat New York, is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Het is niet bekend waaraan de Democraat is gestorven, maar hij werd behandeld voor hartproblemen.

Cuomo stierf op de dag dat zijn zoon Andrew werd geïnstalleerd voor een tweede termijn als gouverneur, eveneens van de staat New York. In zijn inauguratiespeech vertelde hij al dat zijn vader er niet bij kon zijn, “maar dat hij aanwezig is in het hart en herinnering van iedere aanwezige.”

Mario Cuomo, zoon van Italiaanse immigranten, was van 1983 tot 1995 gouverneur van New York. In 1977 was hij kandidaat voor de burgemeestersverkiezing voor de stad, maar verloor hij. In 1994 werd hij verslagen door de Republikein George Pataki. Hij gold als een van de verbale zwaargewichten in de Democratische Partij.

Cuomo was een fervent tegenstander van de doodstraf. Wetten voor herinvoering van de doodstraf heeft hij steeds met een veto tegengehouden.

Cuomo verwierf nationale bekendheid met deze speech in 1984 op de Democratische conventie in San Francisco: