‘Defensie stelt personeel onderzeeboot bloot aan asbest’

Bemanningsleden van de duikboot Hr.Ms. Zeeleeuw meren hun schip af in 2010.
Bemanningsleden van de duikboot Hr.Ms. Zeeleeuw meren hun schip af in 2010. Foto ANP / Koen van Weel

Bemanningsleden van de onderzeeër de Zeeleeuw van de Koninklijke Marine zijn langdurig blootgesteld aan kankerverwekkend asbest. Dat meldt Brandpunt Reporter vandaag op basis van eigen onderzoek. Het tv-programma citeert uit interne stukken van Defensie.

Uit die documenten zou blijken dat het gaat om een “historische besmetting” die al is ontstaan tijdens de bouw van de onderzeeboot, 25 jaar geleden. Sindsdien is de Zeeleeuw gebruikt door de marine, met alle risico’s van dien. De gevaarlijke asbestvezels zitten tussen de bundels bedrading van de boot, aldus Reporter.

De marine heeft besloten om de dodelijke vezels niet te verwijderen, maar vast te plakken met een speciale hars. “Anders zouden we het schip moeten slopen,” zegt de directeur Materiële Instandhouding van de Koninklijke Marine, C. Boelema Robertus in de uitzending. Maar uit een vertrouwelijk stuk waaruit Brandpunt Reporter citeert, blijkt dat Defensie een andere overweging had om het asbest te laten zitten. “Het reinigen van de kabels zou enorm veel extra sanerings- en herstelwerk met zich meebrengen.”

Defensie ontkent

Defensie ontkent tegenover Reporter dat opvarenden zijn blootgesteld aan asbestvezels in het ventilatiesysteem, omdat de besmetting pas zou zijn ontstaan tijdens het groot onderhoud bij het verwijderen van een verwarmingselement. “Daarna hebben we nul uren gevaren,” zegt de directeur Materiële Instandhouding van de marine.

Maar volgens een rapport van een asbestverwijderingsbedrijf is de besmetting in het luchtbehandelingssysteem van het marineschip al veel eerder ontstaan als gevolg van het “ondeskundig verwijderen” van een verwarmingselement, zo schrijft Reporter. De derde besmetting werd begin vorig jaar ontdekt, aldus het programma.

Het ministerie kon vandaag nog niet reageren, meldt persbureau ANP.

Het KRO-programma besteedt in de uitzending van zondag aandacht aan de kwestie (preview hier). Vorig jaar werd bekend dat het ministerie van Defensie vanaf 1989 tot zeker na 2002 accepteerde dat medewerkers werden blootgesteld aan de kankerverwekkende chroom-6 verf.