Ook na aangekondigde dooi met VS tolereert Havana geen dissident geluid

De Cubaanse autoriteiten hebben deze week opnieuw duidelijk gemaakt geen prijs te stellen op vrije meningsuiting in het land, ook niet nadat de Amerikaanse president Obama toenadering heeft gezocht tot het regime in Havana. Dinsdag werd op het Plein van de Revolutie in Havana een vijftigtal mensen opgepakt die wilden deelnemen aan een zogeheten open-microfoon bijeenkomst, waartoe was opgeroepen door de kunstenares Tania Bruguera. De bedoeling was dat de aanwezigen op het plein om de beurt hun visie voor de toekomst van Cuba zouden uitspreken. Maar de politie was er snel bij en greep in voordat de activisten het plein hadden bereikt. Ongeveer tien mensen zitten nog steeds gevangen.

Gisteren kreeg het protest een vervolg toen demonstranten bij een gevangenis in een buitenwijk van Havana de vrijlating eisten van degenen die nog vastzaten, op onbekende locaties. Na enige tijd greep de politie opnieuw in. Een tiental actievoerders werd meegenomen, onder wie opnieuw Bruguera.

De kunstenares had haar initiatief van dinsdag – omschreven als een performance én een straatprotest – uitgebreid aangekondigd op de sociale media. De autoriteiten probeerden het protest aanvankelijk te kanaliseren door Bruguera toe te staan vanuit de VS naar Cuba te reizen en haar aan te bieden de bijeenkomst op een andere, minder prominente plek te houden. Toen dat niets opleverde, greep de politie dinsdag in. (Reuters)