‘Consumenten moeten opnieuw broekriem aanhalen in 2015’

De financiële situatie van consumenten zal dit jaar ingrijpend veranderen, waarschuwt de overheid.

De financiële situatie van Nederlanders zal dit jaar waarschijnlijk veel ingrijpender veranderen dan velen denken. Grote groepen consumenten zullen opnieuw de broekriem moeten aanhalen om hun huishoudboekje op orde te houden, terwijl zij denken dat er voor hen niet veel gaat veranderen.

Daarvoor waarschuwt het overheidsplatform Wijzer in Geldzaken. Op zijn website (wijzeringeldzaken.nl) heeft het platform per vandaag een tool geplaatst waarmee consumenten kunnen bekijken wat er voor hen allemaal precies verandert en hoe dat invloed heeft op hun geldzaken.

Bij veel mensen bestaat ten onrechte het beeld dat er weinig zal veranderen, waarschuwt het platform. „Niets is minder waar.” Er komt opnieuw een flinke hoeveelheid wetgeving op consumenten af, die voor velen een ingrijpende invloed heeft op de financiële situatie, aldus het platform.

Als voorbeelden noemt het platform: „Iedereen bouwt in 2015 flink minder pensioen op. De verandering van de algemene heffingskorting, de oorzaak van de naheffing, krijgt in 2015 een vervolg. Ouders krijgen te maken met de afschaffing van verschillende regelingen. Dit kan vooral voor gescheiden ouders flinke inkomensgevolgen hebben. Huizenbezitters en huizenkopers krijgen te maken met nieuwe regels en vanaf september gaat het studieleenstelsel van start.”

„De maatregelen [...] zijn stuk voor stuk ingewikkeld en de invloed van deze veranderingen op de persoonlijke financiële situatie kan groot zijn”, aldus het platform op zijn website

Het CBS publiceerde kort voor Oudjaar zijn maandelijkse conjunctuurklok, waaruit bleek dat het economisch herstel broos blijft. Vanaf de zomer van 2013 tot het voorjaar van 2014 verbeterde de economische conjunctuur gestaag, maar sindsdien is het tempo eruit, schrijft het CBS. Het conjunctuurbeeld voor december was hetzelfde als voor november.