In de etalage

Brillen, lampen en afval: bedrijven te koop

Foto iStock

Komt er een eind aan de luwe jaren? Het aantal fusies en overnames met en door Nederlandse bedrijven ligt al een paar jaar relatief laag: om en nabij de duizend. Dit jaar werden er 921 Nederlandse deals gesloten, blijkt uit cijfers van persbureau Reuters, voor een totale waarde van ruim 96 miljard dollar (78 miljard euro).

Heel anders dan in topjaar 2007, toen er bijna 1.500 deals werden gesloten. Maar dat was vóór de crisis.

Misschien dat 2015 weer een beter jaar wordt. Bedrijven als Van Gansewinkel en de lichtdivisie van Philips staan te koop. Anderen, zoals brillenmaker GrandVision van investeringsmaatschappij HAL, worden waarschijnlijk naar de beurs gebracht. Een overzicht.

Van Gansewinkel

Afvalbedrijf Van Gansewinkel werd in 2007 gekocht door investeringsmaatschappijen CVC Capital en KKR voor 2,2 miljard euro. De fondsen voegden het bedrijf samen met Afvalwerking Rijnmond (AVR) tot de Van Gansewinkel Groep. Die eerste werd vorig jaar verkocht aan een Chinees consortium om de schuld van het bedrijf te verminderen.

Nu is ook Van Gansewinkel te koop gezet. Afvalbedrijven uit Duitsland (Remondis), Frankrijk (Sita) en Verenigde Staten (Waste Management) zouden potentiële kopers zijn, maar volgens Het Financieele Dagblad zou nog maar één partij zich gemeld hebben, met een bod dat ver onder de vraagprijs ligt.

Lichtdivisie Philips

Philips gaat zijn lichtdivisie in een apart bedrijf onderbrengen, zo maakte het in september bekend. Dat past in de strategie van het technologieconcern: al jaren wordt het alsmaar kleiner. Of Philips Lighting (goed voor 7 miljard euro omzet) verkocht wordt of zelfstandig naar de beurs gaat, is nog niet bekend.

Ook dochteronderneming Lumileds gaat het verkopen. Al wil Philips daar een “stevig belang” in houden: zo’n 40 tot 60 procent van de aandelen.

GrandVision

GrandVision is het brillenbedrijf van investeringsmaatschappij HAL. Het heeft wereldwijd 5.000 brillenwinkels, en zette vorig jaar bijna 3 miljard euro om. In Nederland is het met ketens Pearle en Eye Wish de grootste speler op de optiekmarkt. HAL zou komend jaar een deel van het bedrijf, 20 tot 30 procent van de aandelen, naar de beurs in Amsterdam willen brengen.

Ook op maritiem gebied is HAL groot. Het bezit aandelen in SBM Offshore en Boskalis. Via die laatste zou het nu op Fugro uit zijn: Boskalis kocht onlangs 15 procent van de aandelen in de bodemonderzoeker.

Telegraaf en Sanoma

TMG, moederbedrijf van De Telegraaf, kondigde onlangs aan zich alleen nog op “kernactiviteiten” te gaan richten. Topman Geert-Jan van der Snoek wil “gewoon stoppen” met “digitale dingetjes die niets opleveren”, zei hij tegen deze krant. Zoals Hyves misschien, of Relatieplanet.

Wellicht dat die in de verkoop gaan - net zoals dat nu bij Sanoma gebeurt. Bij het Finse mediabedrijf verdwijnen 32 titels. Het verkocht al titels als Playboy, Nieuwe Revu en Panorama.

Praxis en Formido

Bouwketens Praxis en Formido, eigendom van Maxeda, stonden maanden in de verkoop. Inmiddels hebben de eigenaren van het ooit roemruchte Vendex-concern (toen eigenaar van Hema, V&D, de Bijenkorf) de bouwbedrijven uit de etalage gehaald. Voor nu. Want er precies met de ketens gaat gebeuren, is nog onduidelijk.