Bitterzoet vonnis journalisten Egypte

Drie journalisten van Al-Jazeera krijgen een nieuw proces. Ze werden onterecht veroordeeld. Maar voorlopig blijven ze wel in hun cel.

Meer dan een jaar na hun arrestatie krijgen de drie journalisten van de nieuwszender Al-Jazeera English in Egypte een nieuw proces. Het hof van beroep in Kairo heeft dat gisteren beslist.

Mohamed Fahmy, Peter Greste en Baher Mohamed werden in juni vorig jaar tot zeven en tien jaar cel veroordeeld wegens het verspreiden van valse informatie, het beschadigen van het imago van Egypte en steun aan de Moslimbroederschap.

Andere beklaagden, onder wie de Nederlandse journaliste Rena Netjes, werden in juni bij verstek tot een gevangenisstraf van vijftien jaar veroordeeld.

Goed en slecht nieuws

Het vonnis gisteren in hoger beroep is tegelijk goed en slecht nieuws voor de journalisten en hun families. Het proces van vorig jaar zomer tegen de veroordeelden was die naam niet waardig. De openbaar aanklager maakte de beschuldigingen tegen de journalisten op geen enkel moment hard. Dat de rechters dat gisteren in hoger beroep hebben ingezien, is op zich een goede zaak.

Maar een nieuw proces betekent ook dat Fahmy, Greste en Mohamed opnieuw voor onbepaalde tijd achter de tralies verdwijnen. De rechtbank heeft namelijk niet hun vrijlating bevolen in afwachting van het nieuwe proces. Wanneer dat zal plaatsvinden, is onzeker.

„Het is goed, maar niet goed genoeg”, zei Mohamed Fahmy’s broer Adel na afloop. „Wij hebben het laatste jaar geleerd om heel voorzichtig te zijn met hopen maar we hadden toch gehoopt dat zij vandaag zouden vrijkomen, al was het voorwaardelijk en met een reisverbod.”

Gratie

De families hadden ook hun hoop gericht op een gratieverlening door president Sisi. Die had in november in een interview met France24 over die mogelijkheid gesproken.

Maar gratie is alleen mogelijk als alle rechtsmiddelen zijn uitgeput. Met het nieuwe proces wordt de rechtsgang juist verlengd en kan Sisi wettelijk gesproken niet tussenbeide komen.

Er is nog een andere mogelijkheid. In november werd een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt dat buitenlanders hun straf in eigen land uitzitten.

Peter Greste, die de Australische nationaliteit heeft, maakt een goede kans om op die manier vrij te komen. Fahmy heeft de dubbele Canadees-Egyptische nationaliteit, Baher Mohamed alleen de Egyptische.

„Onze advocaat heeft de aanvraag ingediend”, zei Adel Fahmy gisteren. Maar hij zei ook dat de wet niets zegt over verdachten met een dubbele nationaliteit. „De bal ligt in het kamp van de regering”.