Reddingsoperatie begonnen op bemanningsloze migrantenboot

De Italiaanse kustwacht is een reddingsactie begonnen om zo’n vierhonderd migranten aan boord van een vrachtschip te halen. Dat meldt persbureau AP.

Voor de kust van Zuid-Italië is vanochtend opnieuw een schip met vluchtelingen gered dat op zee was achtergelaten door de bemanning. De Italiaanse kustwacht ging met een helikopter aan boord van een vrachtschip waarop zo’n 450 vluchtelingen bleken te zitten, meldt persbureau AP.

Het schip lag 65 kilometer voor de Zuid-Italiaanse kust en voer onder de vlag van Sierra Leone. Een schip van de IJslandse kustwacht, dat in de buurt voer, sleept het naar een Italiaanse haven.

Gisteren werd de Italiaanse kustwacht gealarmeerd door een van de vluchtelingen aan boord, met de boodschap dat het schip stuurloos ronddreef. De vluchtelingen op het schip zijn waarschijnlijk Syriërs. Volgens de Italiaanse kustwacht kwam dit schip uit Turkije.

Het is de tweede keer deze week dat een vrachtschip met vluchtelingen werd verlaten door de bemanning, vermoedelijk mensensmokkelaars, op zee. Woensdag nam de Italiaanse marine de controle over van een vrachtschip dat 760 illegale migranten aan boord had. Dit schip, dat onder Moldavische vlag voer, dreef stuurloos voor de kust van Puglia.

Mensensmokkelaars die migranten achterlaten op zee maken zich schuldig aan een “nieuwe mate van wreedheid”, vindt Frontex, de organisatie die de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt. Volgens een woordvoerder is het een miljoenenbusiness. “Van elke migrant krijgen ze duizenden euro’s voor het transport over zee. Reken maar uit hoeveel een schip met honderden mensen oplevert”, aldus de woordvoerder tegen Deutsche Presse-Agentur.