Afghaanse regering verdenkt eigen militairen van aanval op bruiloft

De gouverneur van Helmand, Muhammad Naeem Baloch (derde van rechts), bezoekt de locatie van de raketaanval in het district Sangin.
De gouverneur van Helmand, Muhammad Naeem Baloch (derde van rechts), bezoekt de locatie van de raketaanval in het district Sangin. Foto EPA / Watan Yar

De Afghaanse regering onderzoekt een bloedige raketaanval op een bruiloft woensdag in de provincie Helmand. Door die aanval kwamen zeker twintig bruiloftsgasten om het leven, onder wie kinderen en vrouwen.

In eerste instantie werd gedacht dat het om een aanval van de Taliban ging. Maar die ontkende dit. De verdenking ligt nu op twee militairen, zo maakte de gouverneur van de provincie vandaag bekend. Een team van onderzoekers is naar het gebied afgereisd om het incident te onderzoeken, schrijft persbureau AP.

Volgens de militaire commandant van het leger in de provincie zijn alle soldaten in de regio verordonneerd op de basis te zijn gedurende het onderzoek.

Sinds gisteren heeft de NAVO na dertien jaar de volledige verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land overgedragen aan de Afghaanse regering. De Afghaanse president Ashraf Ghani noemde het in een speech in zijn presidentieel paleis gisteren een historisch moment, en feliciteerde zijn land met de militaire gezagsoverdracht.