Facebook-voorwaarden

We weten bijna alles van je, klik even op ‘akkoord’

Foto Reuters

Eind deze maand veranderen de voorwaarden van Facebook. Hoog tijd om er eens in detail naar te kijken: welke voorwaarden legt Facebook je op, omgeschreven naar gewone-mensentaal?

Wat weten we van je?

1. Wat je zelf aanlevert

Alles wat je zegt en doet op de site, in de app of in de Messenger-app, zien we en onthouden we – zelfs alles wat je typt en niet publiceert (toetsaanslagen). Je statusupdates, je privéberichten, wat je leuk vindt, wie je vrienden zijn, wie je tagt, je foto’s en waar je die gemaakt hebt, maar ook hoe lang je de app al open hebt staan en hoeveel batterij je telefoon nog heeft, hoeveel bereik je hebt, welke provider je hebt, wat je telefoonnummer is, etc.

Op basis van GPS-, Bluetooth- en Wifi-informatie weten we bovendien waar je bent. Het is onmogelijk om alles hier op te sommen, dus neem dit maar als stelregel: alles wat technisch mogelijk is en niet superillegaal, leggen we vast.

2. Wat anderen over jou aanleveren

Ook als je zelf niets met Facebook doet, kunnen we dingen over je te weten komen, door wat anderen over jou delen. Via foto’s waarin je getagd wordt bijvoorbeeld, of via gebruikers die hun hele adresboek uploaden terwijl jouw gegevens daarin staan.

3. Wat je koopt en hoe

Je kunt ook betalen op Facebook. Met de ‘koop’-knop die bedrijven bij hun advertenties kunnen zetten en sinds een paar maanden getest wordt, bijvoorbeeld. Of de ‘doneer’-knop voor bij berichten van non-profit-organisaties. Maar ook als je ‘goud’ koopt in het spel Candy Crush Saga om een level verder te komen. In al die gevallen onthouden we onder meer je creditcardnummer, hoeveel je betaalt en waar een eventuele bestelling naartoe verzonden wordt.

4. Welke websites je bezoekt

Ben je op een website met zo’n ‘vind ik leuk’-knop, dan weten we al dat je die website bezocht hebt.

5. Wat je doet op WhatsApp en Instagram

Facebook is eigenaar van onder meer Instagram en WhatsApp. We verzamelen daarom ook gegevens over jou via die diensten - al doen we dat alleen als het in overeenstemming is met hun eigen voorwaarden. In de WhatsApp-voorwaarden staat bijvoorbeeld dat de inhoud van chatberichten niet wordt opgeslagen, maar metadata wel: wanneer ze verstuurd zijn en naar wie. Instagram heeft je naam en je foto’s, en weet waar je bent en hoe vaak je de app gebruikt. Dat zijn dingen die wij dus ook weten.

Wat doen we ermee?

1. We gebruiken de gegevens zelf

Als we weten waar je bent, kunnen we je voorstellen in te checken bij een evenement in de buurt. We passen de advertenties er ook op aan.

2. We delen gegevens met iedereen met wie je informatie deelt

Je deelt bij het gebruiken van Facebook zelf bewust informatie met anderen. Maar je ontkomt er niet aan dat sommige informatie ‘openbaar’ is. Je naam, je huidige profielfoto en je omslagfoto zijn niet af te schermen. En als iemand een statusupdate ‘openbaar’ geplaatst heeft en jij reageert daarop, is jouw reactie ook openbaar. Als je reageert op een bericht op een openbare pagina, is jouw reactie ook openbaar.

3. We delen gegevens met mensen die informatie over jou delen

Anderen kunnen ook informatie over jou op Facebook zetten. Ze kunnen je taggen in een foto of in een bericht (‘Dagje Groningen met Janneke’). Statusupdates waarin je getagd wordt, worden standaard getoond aan iedereen met wie degene die het plaatst het deelt én alle vrienden van degene die getagd wordt.

4. We delen gegevens met apps en websites van derden

Ongetwijfeld heb je weleens een app of webdienst gebruikt die vroeg of je je wilde aanmelden via Facebook. Bijvoorbeeld voor je Spotify-account of om De Slimste Mens te spelen. Die diensten krijgen sowieso toegang tot je gebruikersnaam, je leeftijdsgroep, je land, je taal en je vriendenlijst. Eventueel vraagt zo’n dienst je toestemming om nog meer te mogen zien of doen. Wat er met die gegevens gebeurt, is afhankelijk van de voorwaarden van die partij.

5. We delen gegevens met adverteerders en partners

We delen je gegevens met adverteerders (en, onder meer, bedrijven die de effectiviteit en het bereik van die advertenties meten). We mogen alles met die bedrijven delen, met uitzondering van informatie die je persoonlijk identificeerbaar maakt. Dus niet je naam en e-mailadres, maar wel: een 27-jarige vrouw uit Apeldoorn met een iPhone 5 die bij een reisbureau werkt en houdt van Wie is de Mol?