Wintersport

Skiën, oké. Maar op deze vijf manieren kun je ook van een berg af

Foto EPA

Wat er vandaag op tv is? Schansspringen natuurlijk, in het Duitse Garmisch-Partenkirchen. Die plaats is beroemd vanwege de traditionele schansspringwedstrijd op Nieuwjaarsdag - Neujahrsspringen.

Maar hoe ga jij van de berg af? Op een snowboard? Op ski’s? Of anders? Vijf alternatieve manieren om beneden te komen:

1. Snake Gliss

Met een man of vijftien als een soort reusachtige slang je langs bomen en bochten manoeuvreren. Gracieus? Niet echt. Goed voor je humeur? Absoluut.

Waar: Zwitserland en Frankrijk.
Wat kost dat? Gemiddeld 22 euro per persoon voor anderhalf uur avontuur.

2. Snowbike

Neem een mountainbike, vervang de wielen voor twee kleine ski’s en voilà - de snowbike is geboren. Er bestaat een variant met twee pedalen en een versie waar je twee skietjes onder je voeten moet vastmaken. Allebei zien ze er in ieder geval iets stoerder uit dan een Snake Gliss treintje.

Waar: Neukirchen, Oostenrijk
Wat kost dat? Een snowbike huren kost 33 euro. Voor een uur les inclusief fiets ben je voor 85 euro klaar.

3. Yooner

Niemand heeft ooit beweerd dat je sierlijk of met techniek de berg af hoeft. En al helemaal de uitvinder van de Yooner niet. Op zoek naar een leuke manier om zittend de sneeuw te tackelen dit jaar? Op dit kartachtige ding zitten zelfs een stuurknuppel voor soepele bochten.

Waar: Waar een berg en sneeuw is.
Wat kost dat? Een Yooner kopen kost 190 euro, eentje huren met een gids ongeveer 20 euro.

4. Airboarden

Het airboard is min of meer een opblaasbare slee met twee handvatten waar je met je buik op ligt. Met snelheden tot 100 kilometer per uur gegarandeerd sneeuwhappen.

Waar: Verbier, Zwitserland
Wat kost dat? Een korte les en een rit van twee uur kost 30 euro

5. Trikke Skii

Skieën op een Trikke Skii heeft iets weg van fietsen met zijwieltjes. Het is makkelijk om te leren, want de Trikke heeft drie contactpunten met de sneeuw in is daarom lekker stabiel. Je zet je voeten op de latten, grijpt het stuur en je bent klaar om te gaan.

Waar:  Frankrijk
Wat kost dat?  In La Plagne mag je het gratis proberen op woensdagen.

Whoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoessssj!