Nieuw proces voor journalisten van Al-Jazeera in Egypte

Het Egyptische Hof van Cassatie heeft de veroordeling van drie journalisten van nieuwszender al-Jazeera vernietigd. De zaak tegen Peter Greste, Mohamed Fahmy en Baher Mohamed moet worden overgedaan, meldt persbureau ANP.

Al-Jazeera-producer Baher Mohamed (links), de Canadees-Egyptische bureauchef Mohammed Fahmy (midden) en correspondent Peter Greste tijdens hun rechtszaak in Kairo. Foto AP / Heba Elkholy

Het Egyptische Hof van Cassatie heeft de veroordeling van drie journalisten van nieuwszender Al-Jazeera vernietigd. De zaak tegen Peter Greste, Mohamed Fahmy en Baher Mohamed moet worden overgedaan, meldt persbureau ANP.

Het hof bepaalde dit in een eerste zitting van het hoger beroep dat de drie hadden aangetekend tegen hun straf, meldde een advocaat van de verdediging.

De drie medewerkers van al-Jazeera zitten al meer dan een jaar gevangen. Greste en Fahmy kregen zeven jaar cel, hun collega Baher Mohamed kreeg drie jaar meer. Ze hadden zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het verspreiden van valse informatie en aan het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap.

Tegen de veroordeling van de journalisten van Al-Jazeera was wereldwijd veel protest. NRC-correspondent Gert van Langendonck schreef in de krant van gisteren:

Het vonnis tegen de journalisten, na afloop van een potsierlijk proces, zorgde internationaal voor grote verontwaardiging. Afgelopen maandag, op de eerste verjaardag van hun arrestatie, werd wereldwijd actiegevoerd voor hun vrijlating: op straat voor Egyptische ambassades in verschillende landen en op de sociale media.

Reportage van Al-Jazeera voorafgaand aan het proces vandaag:

Waarschijnlijk geen vrijheid in afwachting van nieuw proces

De advocaat van de verdediging, Mostafa Nagy, verwacht niet dat de drie in afwachting van een nieuw proces op vrije voeten worden gesteld. Hij zei:

“Ze zullen niet worden vrijgelaten voordat ze worden voorgeleid aan een nieuwe strafkamer die zal beslissen of ze al dan niet vrijkomen.”

Andere journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, werden in hetzelfde proces bij verstek veroordeeld. Netjes kreeg tien jaar cel, maar was voortijdig uit Egypte gevlucht. Een uitspraak in de beroepszaak van de drie heeft geen betrekking op haar veroordeling, meldde Al-Jazeera voorafgaand aan de zitting van vandaag.

Verbeterde relatie tussen Qatar en Egypte

De uitspraak lijkt deels het resultaat van de verbeterde relaties tussen Egypte en Qatar, de thuisbasis van Al-Jazeera. Qatar is ook de voornaamste regionale bondgenoot van de Moslimbroederschap, die vorig jaar door legerleider Sisi uit de macht werd gezet in Egypte. Veel leiders van de Moslimbroederschap hebben sindsdien hun toevlucht gezocht in het Golfstaatje. Qatar vroeg echter vorig jaar al een aantal van hen het land te verlaten. Bovendien schreef Langendonck gisteren:

Belangrijk voor de opgesloten journalisten is de beslissing van Qatar, daags na de ontmoeting met president Sisi, om Al-Jazeera Mubasher Misr te sluiten. Dit is een nieuwszender, gespecialiseerd in Egypte, die het afgelopen anderhalf jaar onophoudelijk propaganda uitzond tegen het regime van Sisi. Fahmy had destijds geëist dat de beelden die hij schoot voor Al-Jazeera English niet zouden worden overgenomen door Mubasher Misr, een afspraak die Al Jazeera niet nakwam.

Familie teleurgesteld

De broers van Greste reageerden echter teleurgesteld, aldus Al-Jazeera. Zij hadden gehoopt op meer dan slechts een nieuw proces.

“We hebben in het verleden geleerd dat dit pas voorbij is als hij vrij is en het lijkt erop dat we nog een lange weg te gaan hebben.”

Ook de moeder van de Australiër toonde zich teleurgesteld.

“We hebben enige tijd nodig om dit te verwerken. Het was niet zo positief als we hadden gehoopt.”

Volgens de nieuwszender hebben de Egyptische autoriteiten een simpele keuze.

“Laat deze mannen snel vrij of ga door met het rekken van dit onrecht, en breng het imago van het land in de wereld schade toe. Ze zouden de eerste optie moeten kiezen.”