Minder zware misdrijven tijdens jaarwisseling

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voorafgaand aan de persconferentie over de viering van Oud en Nieuw.
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voorafgaand aan de persconferentie over de viering van Oud en Nieuw. Foto ANP / Evert-Jan Daniëls

Afgezien van grote branden in het centrum van Alkmaar en in twee scholen in Uden en de inzet van de Mobiele Eenheid op meerdere plekken in het land, waren er in de afgelopen jaarwisseling minder grote incidenten dan vorig jaar. De politie hield 576 mensen aan.

‘Oud en nieuw moet een feestje zijn’

Hoewel het aantal arrestanten minder groot was ten opzichte van vorig jaar (min 30 procent) en het aantal incidenten met 2 procent terugliep (tot 8.413) is minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) niet tevreden over het verloop van de Nieuwjaarsvieringen in Nederland. Op een persconferentie bij de Nationale Politie zei hij:

“Oud en Nieuw moet een feestje zijn. Er zijn nog altijd een paar vervelende en nare dingen gebeurd.”

Incidenten waarbij politieagenten of andere hulpverleners zijn belaagd, zoals in Nijmegen en Culemborg, noemde hij “onacceptabel”.

Politie en justitie zagen een verschuiving in de incidenten van zware delicten als mishandeling en bedreiging naar minder zware als belediging en (vuurwerk) overlast. Zo waren er bijvoorbeeld meer vuurwerkincidenten en waren er meer meldingen van overlast door jongeren. Dat laatste komt volgens minister Opstelten mede doordat de tijd waarop vuurwerk mocht worden afgestoken was verkort tot de uren tussen 18.00 uur en 2.00 uur ‘s nachts.

Brand in Alkmaar

In Alkmaar zijn door een grote brand in het historische centrum enkele winkelpanden verwoest. Burgemeester Piet Bruinooge (CDA) van Alkmaar riep in een reactie op de brand dat er een algemeen vuurwerkverbod moet komen. “Wat mij betreft is het over en uit met het vuurwerk”, zei hij tegen de NOS. Minister Opstelten wil zo ver niet gaan.

“Je moet niet elk jaar de regels willen veranderen.”